Colaborare internațională în domeniul medicinei, cercetării stiințifice şi clinice, în domeniul inter și transdisciplinar, extinderea acordului Erasmus+ pentru medicina dentară
Sărbătoare academică în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu prilejul acordării celei mai înalte distincții academice – Doctor Honoris Causa, profesorului universitar dr. Ágoston Szél, rectorul Universității Semmelweis din Budapesta, personalitate marcantă, doctor în medicină și în biologie, director al Departamentului de Morfologie Umană şi Biologie a Dezvoltării, membru al unor importante Asociaţii ştiinţifice din Europa şi SUA.
La evenimentul festiv, care s-a desfășurat, vineri, 23.09.2016, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” – preşedintele Comisiei de analiză de acordare a DHC, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, prof. univ. dr. Petre Roman – Universitatea din București, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, absolvent (ALUMNI) al UVVG, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, dr. Károly Szász, cancelarul Universităţii Semmelweis din Budapesta, prof. univ. dr. Marcel Pop, Directorul Relațiilor Internaționale din cadrul Universităţii Semmelweis, conf. univ. dr. Sorin Başchir, președintele Senatului UVVG, conf. univ. dr. Carmen Neamțu, decan al Facultății de Medicină, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat, în deschiderea festivităţii, „bunele relaţii de colaborare existente, de mai mulţi ani, cu Universitatea Semmelweis din Budapesta, una dintre cele mai prestigioase Universităţi de Medicină din Europa, cu o tradiţie de 246 de ani de excelenţă academică și angajament în educarea viitorilor medici. Datorită rezultatelor remarcabile din domeniul educațional și de cercetare, Universitatea Semmelweis este o instituție de învățământ superior de top, foarte sus clasificată atât de evaluatorii naționali, cât și de cei internaționali. Center for World University Rankings a plasat Universitatea Semmelweis ca fiind a 631-a cea mai bună universitate la nivel mondial. Conform Clasificărilor Internaționale privind Standardele universitare de calitate QS «Materie 2016», se află între 151-200 la categoria Medicină și Farmacie și Farmacologie. Conform clasificării Times pentru Învățământul Superior, Universitatea Semmelweis se clasifică drept a 102-a în Topul 200 mondial al Universităților cu gradul cel mai mare de internaționalizare (2015/2016)”.
Printre absolvenții acestei universități se numără laureați ai Premiului Nobel, cercetători și clinicieni de renume mondial. Prietenia dintre Universitățile noastre a început în anul 2008 şi este marcată de vizite, participări la diverse conferințe, cooperări în cadrul mai multor proiecte interdisciplinare și ceremonii de deschidere de an universitar. În urma întâlnirilor, care au avut loc recent, între reprezentanții celor două Universităţi, s-a decis aplicarea, în noul an de învățământ universitar, a unor noi serii de colaborări internaționale. Avem în vedere organizarea unei Școli de vară la Castelul și Grădina Universitară Macea, care oferă condiții pentru studenții celor două Universități, în domeniul biologiei dezvoltării, extinderea acordului Erasmus+ pentru a cuprinde și domeniul medicinei dentară. În ceea ce privește cercetarea științifică, dorim extinderea colaborării pe partea de cercetare clinică, în domeniul inter și transdisciplinar”.
În „LAUDATIO”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a prezentat un bilanţ cu totul remarcabil al activităţii sărbătoritului şi extraordinara traiectorie academică a prof. univ. dr. Ágoston Szél, rectorul Universităţii Semmelweis din Budapesta: „Prof. univ. dr. Ágoston Szél este autorul a peste 150 de publicaţii cu circa 1800 de citări. Principalele centre de cercetare ale profesorului Ágoston Szél constau în morfologia comparată a fotoreceptorilor şi retinei, biologia dezvoltării cromatopsiei şi microscopia electronică. De asemenea, principalele domenii de predare ale domniei sale sunt anatomia, histologia, embriologia, biologia dezvoltării, neurologia (pentru studenţii la medicină şi studenţii la farmacie, predând în limba maghiară, în limba engleză şi în limba germană), biologia dezvoltării (pentru doctoranzi) şi anatomie clinică”.
Prof. univ. dr. Ágoston Szél, rectorul Universității Semmelweis din Budapesta, a subliniat legătura strânsă dintre cele două instituții de învățământ de prestigiu şi domeniile științifice asupra cărora se vor axa relațiile de colaborare: „În primul rând, ne gândim la o creștere a schimburilor atât de studenți, cât și de cadre universitare. Avem în vedere mobilitatea studenților noştri pentru a veni la Arad cu scopul de a-și finaliza studiile și chiar să se angajeze aici, iar studenții Universității de Vest «Vasile Goldiș» să beneficieze de aceleași oportunităţi la Universitatea Semmelweis din Budapesta. În principal, vor fi colaborări de cercetare în domeniul medicinei, deoarece așa cum am prezentat, în cadrul Disertaţiei mele, Universitatea Semmelweis din Budapesta este formată din Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Științe Medicale, Facultatea de Asistență Medicală pentru Persoane, dar vom căuta și alte domenii de colaborare pe care le-am putea avea cu Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» din Arad. Am fost impresionat, în urma vizitei făcute la Institutul de Științe ale Vieții, de echipamentul foarte modern și personalul tânăr, foarte bine pregătit, gata să răspundă la orice întrebări. Consider că, prin acest titlu – Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest «Vasile Goldiş», Aradul și Budapesta au devenit mai apropiate nu doar în domeniul învățământului universitar, ci am realizat că împărțim valori și chiar o istorie comună”.
Prof. univ. dr. Petre Roman, un cunoscut al profesorului dr. Ágoston Szél, care a fost invitat la Arad pentru a participa la acest eveniment important al comunităţii universitare arădene, el însuși fiind Doctor Honoris Causa al UVVG, a declarat: „Am revenit la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, unde am fost profesor, timp de doi ani, cu toată bucuria. Profesorul Aurel Ardelean are foarte multă îndemânare în ceea ce privește dezvoltarea Universității de Vest «Vasile Goldiş», în sensul internaționalizării ei, ceea ce este un lucru extrem de important”.
„Pentru județul și orașul nostru, astfel de manifestări de anvergură internațională înseamnă o vizibilitate europeană a Aradului. Săptămâna trecută am fost împreună cu doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, să vizităm câteva spitale din Ungaria și ne-am luat rolul în serios. Consiliul Județean investește în infrastructura sănătății și de aceea vom fi parteneri, alături de Facultatea de Medicină a Universității de Vest «Vasile Goldiş», în asigurarea unor condiții de sănătate cât mai bune pentru populația Aradului”, a declarat Iustin Cionca, absolvent (ALUMNI) al UVVG, președintele Consiliului Județean Arad.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a subliniat: „Am participat la acordarea celei mai înalte distincții academice, cea de Doctor Honoris Causa, Magnificenţei Sale, prof. Ágoston Szél, rectorul Universității Semmelweis din Budapesta, una dintre cele mai reprezentative Universități de Medicină din Europa. Domnia sa ne onorează cu acest titlu, fiind o mare personalitate a medicinei europene. Profesorul Ágoston Szél a vizitat Campusul nostru Universitar și Institutul de Științe ale Vieții pentru a demara teme comune pe care le dezvoltă și Universitatea Semmelweis din Budapesta. De asemenea, ne-ar interesa, în mod deosebit, biologia cancerului. În urma unui proiect pe care l-am avut, prin Clinicile noastre universitare, am identificat posibilități de colaborare, pe care urmează să le realizăm, prin contacte directe și schimburi de experienţă, pentru a deschide noi perspective în cercetarea medicală”, a concluzionat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Daniel Albu
Lasă un comentariu