Încălzirea locuinţelor reprezintă peste 70% din întreaga energie consumată într-o locuinţă. Astfel, prin reducerea acesteia, dar fără a stopa încălzirea casei, nu numai că facturile nu vor mai fi atât de costisitoare, dar se vor reduce şi emisiile de carbon.
Există 10 metode prin care casa poate fi încălzită şi în alte moduri:
- Foloseşte draperiile
Înlătură draperiile şi lasă soarele să pătrundă în casă, dar atunci când se înserează, poziţionează-le în faţa geamului, căci vor acţiona ca un strat izolant, care va menţine căldura în casă.
- Foloseşte cronometrele centralei electrice
Programarea centralei pentru a începe să funcţioneze un pic mai devreme decât de obicei, de exemplu cu 30 de minute mai devreme de momentul în care te trezeşti, dar setată la o temperatură mai mică, reprezintă un aspect mult mai avantajos decât dacă centrală începe să funcţioneze atunci când te trezeşti şi este setată la o temperatură mai ridicată.
- Mută canapaeaua
Canapeaua poziţionată în imediata apropiere a caloriferului absoarbe căldura care ar fi putut încălzi întreaga cameră. Prin mutarea acesteia, aerul cald poate circula liber.
- Perfecţionează izolaţiile
Atunci când locuinţa începe să se încălzească, 25% din căldură este eliminată prin acoperiş. Acest lucru poate fi evitat printr-o izolare de 25 de cm în interiorul podului. De asemenea, izolarea pereților nu este atât de convenabilă financiar precum este cea anterioară, pe termen lung, însă, beneficiile vor fi resimţite, căci valoarea facturilor va scădea.
- Izolează sursele de căldură
Dacă ai un rezervor de apă caldă, asigură-te că este perfect izolat. Acest lucru va face ca apa să fie păstrată caldă mult mai mult timp.
- Setează o temperatură mai mică
Organizaţia Internaţională a Sănătăţii a recomandat setarea temperaturii la o minimă de 21 grade Celsius, dar există specialiști care apreciează că temperatura de 18 grade Celsius este cea mai potrivită şi ajută şi la o scădere a cuantumului facturilor.
- Izolează uşile pe care nu le foloseşti, ferestrele şi eventualele crăpături
Poţi face acest lucru cu costuri minime, cauciucul cu care poţi face acest lucru fiind destul de ieftin şi uşor de instalat.
- Instalează un radiator termostatic
Instalarea unor sisteme de control ale căldurii şi a unui radiator termostatic salvează până la 40% din energie, comparativ cu o casă care nu dispune de aceste facilităţi. Acest sistem funcţionează prin posibilitatea de a putea controla momentul în care începe încălzirea propriu-zisă a casei, astfel că vei consuma energie doar atât când vei avea nevoie de câldură. Termostatele de ultimă generație pot fi controlate prin intermediul dispozitivelor, astfel că poţi porni centrala electrică atunci când te afli în drum spre casă.
- Upgradează-ţi centrala electrică
Dacă centrala ta are o vechime mai mare de 10 ani, poate că este timpul că o înlocuieşti cu un model mult mai eficient. Însă, în funcţie de tipul centralei, poţi economisi prin folosirea unui condensator, care foloseşte mult mai puţină energie în timp ce produce acelaşi nivel de căldură.
- Reflectă căldura
Panourile radiante de căldură sunt relativ ieftine, uşor de instalat şi asigură păstrarea căldurii emanate de către centrală, reflectând căldura înapoi, în cameră.
Sursa: iflscience.com, descopera.ro
Lasă un comentariu