Românii din fiecare judeţ al ţării şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat, sâmbătă, la „Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor.
Primele estimări arată că peste 136 000 voluntari au strâns peste 168 000 de saci cu deşeuri în Ziua de Curăţenie Naţională “Let`s Do It, România!”. Organizată pentru cel de-al cincilea an, acţiunea a devenit o tradiţie pentru români, care aleg să-şi ofere timpul şi energia pentru o cauză în care cred cu tărie.
În topul județelor cu cei mai activi voluntari se găsesc Botoșani (16 000 voluntari – 8000 saci – intermediar), Maramureș (12 000 voluntari – 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari – 14 500 de saci), Gorj (10 140 – 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari – 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari – 8000 de saci), Buzău (5 582 voluntari – 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari – 6212 de saci).
În Judeţul Arad, cei 5042 de voluntari au reprezentat 3533 de elevi şi profesori, peste 1300 de persoane şi angajaţi înscrisi pe liste şi peste 200 de voluntari din diverse ONG-uri. Municipiul Arad a participat cu 904 voluntari care au colectat peste 1300 de saci. Cei mai mulţi voluntari a înscris Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn Arad, 89 de elevi şi profesori iar cei mai harnici voluntari au fost cei care au acţionat în zona de vest al municipiului, la capătul străzii Lungi cu peste patru saci de gunoi pentru fiecare voluntar. Din judet s-au inscris in proiect 6 oraşe şi 49 de comune. Cei mai multi voluntari a mobilizat Primăria Pecica, 280 iar din zona rurală comuna Frumuşeni cu 220 de voluntari. Cei mai mulţi saci au strâns voluntarii din Socodor, 250 de saci ( 5 saci/voluntar).
Deşeurile colectate de către voluntari au fost deşeuri precum: PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte și încalțăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (căini, pisici, pasari, cai) aruncate în ape, păduri și pe marginea drumului.
Participanţii la „Let`s Do It, România!” provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari se numără elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilităţi şi chiar deţinuţi, care realizează astfel muncă în folosul comunităţii. Dacă cel mai tânăr voluntar are doar 3 ani, a venit însoţit de părinţi şi învaţă să respecte natura, cel mai vârstnic voluntar are 80 de ani şi i-a impresionat pe cei din jur prin implicare şi dedicare.
Anul acesta, România a facut curățenie alaturi de Republica Moldova, coordonând și activitatea de la Chișinău. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chișinău, iar la protestul împotriva deșeurilor din spațiile verzi au participat 3 522 de voluntari, elevi, studenți, profesori, funcționari publici, avocați, doctori, ingineri, programatori, cântăreți, mame și tați, bunici și nepoți. Participanții la curățenie au colectat din spațiile verzi 8 068 de saci, dintre care, peste 2 500 de saci cu deșeuri reciclabile. Marea parte a deșeurilor colectate au fost sticle și ambalaje de plastic și veselă de unică folosință, însă voluntarii au luptat și cu pneuri de mașini, canapele și tehnică de uz de casnic.
„Mulţumim tuturor voluntarilor care an de an aleg să se implice în schimbare şi participă la acţiunile noastre de curăţenie.”Let`s Do It, România!” este un simbol al voluntariatului în România, un exemplu că românii se pot uni pentru o cauza pozitivă, o dovadă că românilor le pasă de natură şi de mediul în care trăiesc. Ne bucurăm să vedem că oamenii înţeleg că este nevoie de implicare constantă pentru a schimba mentalităţi şi a îmbunătăţi problema deşeurilor. Dorim ca, prin această inițiativă, să atragem atenția autorităților naționale și locale că România are nevoie de o reformă urgentă pentru colectarea a ceea ce aruncăm, altfel riscăm să sufocăm România de deșeuri”, a declarat Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, România!“.
“Let`s Do It, Romania!“ este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Kaufland România. În Judetul Arad “Let`s Do It, Romania!“ are parteneri fideli care au sprijinit si sprijină proiectul. C.J. Arad, Primăria Municipiului Arad, instituţiile deconcentrate ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi ale Ministerului Afacerilor Interne remarcând în mod deosebit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Arad, toţi operatorii de salubritate care operează în judeţ, , S.C. Takata s.r.l., ONG-uri şi mai ales unităţile de învăţământ gimnazial şi preuniversitar.
“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 300 000 de voluntari. 305 zone cu deșeuri au fost curățate prin intermediul aplicației „Let`s Do It, Romania!”, care a fost descărcată gratuit de 3300 voluntari digitali. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“.
Lasă un comentariu