Caravana pentru donare de sânge „O şansă pentru viaţă” ajunge la Arad

Caravana pentru donare de sânge „O şansă pentru viaţă” ajunge la Arad

Asociaţia React şi Vodafone România împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Arad anunţă organizarea unei sesiuni mobile de donare de sânge. Acţiunea va avea loc marti, 24 iunie, în Piaţa Avram Iancu (în spatele teatrului), între orele 08,00 – 13,00. Această sesiune face parte din caravana „O şansă pentru viaţă, care va ajunge în acest an în peste 20 de oraşe din România.

Toţi arădenii care îndeplinesc condiţiile pentru a fi donator sunt aşteptaţi să doneze sânge benevol (fără tichete valorice), în unitatea mobilă care va fi amplasată în faţa Primăriei. Unitatea mobilă este un autobuz special compartimentat şi dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie să îl parcurgă un donator de sânge.

Sângele recoltat în cursul zilei de marţi va fi folosit pentru pacienţii cu arsuri grave sau cei care sunt supuşi unor operaţii complexe, pentru bolnavii de leucemie şi pentru victimele accidentelor rutiere. Statisticile arată că, în Arad, lunar, necesarul de sânge ar fi acoperit de 1.000 de donatori. Prin cei 450 de ml recoltaţi de la un singur donator, pot fi ajutate să se recupereze până la trei victime.

Orice persoană care doreşte să doneze sânge trebuie să fie sănătoasă si să îndeplinească următoarele conditii:

Să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;

Să aibă greutatea între 50 şi 100 de kilograme pentru femei şi 60 şi 100 de kilograme pentru bărbaţi;

Trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale;

Să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii;

Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

Să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore.

Înainte de donare se recomandă consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent (legume, fructe dar fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informatii despre donarea de sânge găsiţi pe www.pentruviata.org.

Foto: www. http://asociatiareact.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.