La Gyula a avut loc zilele trecute, sub genericul „Centenarul în ipostaze identitare”, o expoziție de fotografie și un program cultural-artistic dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Gyula, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), în parteneriat cu UCRU şi Muzeul Județean Satu Mare, sprijinit de Consiliul Județean Satu-Mare, Primăria orașului Ardud (jud. Satu Mare) și alte instituții.
Evenimentul a fost deschis de către Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească” şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni. Au mai adresat cuvinte de salut şi apreciere Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi Ovidiu Duma, primarul orașului Ardud.
Printre participanţi s-au regăsit pr. Aurel Becan, protopop de Szeged şi membru al Prezidiului UCRU; pr. Florin Olteanu, Protopop de Gyula şi reprezentant al Centrului de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); pr. Ionuț Teodor Negrău, paroh la Săcal (Korosszakal, jud. Hajdu-Bihar); alţi clerici ai EORU; Tiberiu Iuhas, președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba (Békéscsaba); Ioan Budai, fost director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, fost președinte al AȚRU; Codruța Stoica, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; Vasile Fonoage, vicepreședintele Federaţiei Patronilor din jud. Bihor, cadre didactice din Oradea, Aleşd, Avram-Iancu (jud. Bihor); membri ai comunităţii istorice româneşti din Gyula, Micherechi (Mehkerek), Chitighaz (Ketegyhaza) ş.a.
Expoziția „Centenarul în ipostaze identitare” a fost prezentată publicului de către Daniela Bălu, directorul Muzeului Județean Satu Mare. Aceasta a oferit medalia „Centenarul Marii Uniri”, emisă de Muzeul Județean Satu Mare, având pe ea chipul pr. Vasile Lucaciu (1852-1922), mare luptător pentru Unire, celor care au contribuit la organizarea manifestării de la Gyula. De asemenea, un steag având efigia Centenarului a fost oferit UCRU.
Expoziţia are la bază fotografii realizate în perioada de după Marea Unire și în cea interbelică, de către patru artiști fotografi renumiți: Iuliu Pop, Ioniță G. Andron, Iosif Schneider și Kurt Hielscher. Această expoziţie, realizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român (ICR) Viena, a fost expusă anterior, în vara acestui an, sub genericul „România salută Viena”, la Viena. Evocând rolul Sătmarului și al oamenilor săi la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1018, dar și scene din viața cotidiană, costumele populare românești din „Țara Oașului”, „Ţara Codrului” şi Maramureș, oameni și locuri frumoase din acest colț de țară, expoziția de fotografii care a dat și numele acestei manifestări („Centenarul în ipostaze identitare”) a întâmpinat încă de la sosire pe participanţi.
Poezia „Rugăciune”, de Octavian Goga, a fost recitată de către Dorel Iurcencu, regizor al Teatrului Național din Satu Mare. Partea a doua a manifestării a constat într-un
Cei prezenți s-au regăsit la finalul manifestării la recepţia oferită de către consulul general român Florin Vasiloni.
Oaspeții din Satu Mare şi Bihor, sosiți la Gyula, au vizitat anterior, în aceeași zi, sediul Consulatului General al României la Gyula, fiind primiţi de către consulul general Florin Vasiloni și Catedrala Episcopală din Gyula și ansamblul ei, unde au fost întâmpinați de către PS Părinte Episcop Siluan.
Lasă un comentariu