Noi, creștinii ortodocși, având în vedere apropiatul Referendum din 6 – 7 octombrie 2018, vă îndemnăm cu tărie să participați la Referendum și să vă declarați identitatea ortodoxă și adeziunea la învățătura Bisericii Ortodoxe, spunând din toată inima un mare da pentru „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Credința noastră este viața noastră! Declararea identității ortodoxe despre familie nu este doar o obligație morală, de convingere și de mărturie, dar va contribui și la conturarea reală și corectă a comunității ortodoxe din România și Europa. Redarea dimensiunii reale a comunității noastre va fi spre beneficiul Bisericii noastre și va contribui la bunul mers al vieții religioase și al activității noastre în viitor. Vă îndemnăm să rămâneți tari în credință, să nu vă lăsați influențați negativ de campaniile media despre Referendum, să rămâneți fideli învățăturii primite, lăsată nouă de Hristos și îmbogățită de Tradiția Bisericii. Referendumul ne oferă posibilitatea de a mărturisi cu tărie credința noastră în Hristos și adeziunea noastră la valorile morale și religioase despre familie propuse și promovate de Biserica Ortodoxă.
Viitorul nostru, viitorul familiei depinde în mare parte de Biserica familiară. În timpul nostru, ca și în epocile trecute, „eclipsa” de Dumnezeu, răspândirea de ideologii contrare familiei și degradarea eticii sexuale apar legate între ele. Și așa cum sunt în relație „eclipsa” de Dumnezeu și criza familiei, tot așa viața creștină este inseparabilă de familia creștină. De fapt, familia este calea Bisericii pentru că este „spațiu uman” al întâlnirii cu Hristos. Soții, nu numai că primesc iubirea lui Hristos, devenind comunitate mântuită, ci sunt chemați și să transmită celorlalți aceeași iubire a lui Hristos devenind comunitate care mântuiește. Familia întemeiată pe Taina Căsătoriei este realizare/vocație specială a Bisericii, comunitate mântuită și care mântuiește, misionarizată și misionară, evanghelizată și care evanghelizează. Asemenea Bisericii, ea este chemată să primească, să iradieze și să manifeste în lume iubirea și prezența lui Hristos. Primirea și transmiterea iubirii divine se realizează în dăruirea reciprocă a soților, în procreația generoasă și responsabilă, în îngrijirea și în educarea copiilor, în muncă și în relațiile sociale, în atenția față de cei nevoiași, în participarea la activitățile ecleziale, în angajarea civilă. Familia creștină, în măsura în care, printr-un drum de convertire permanentă susținută de harul lui Dumnezeu, reușește să trăiască iubirea ca slujire și comuniune, ca dar reciproc și deschidere spre toți, reflectă în lume strălucirea lui Hristos și frumusețea Treimii divine. Fericitul Augustin are o frază celebră: „immo vero vides Trinitatem, si caritatem vides”, „Ei bine, tu vezi Treimea dacă vezi dragostea” (De Trinitate, VIII, 8). Și familia este unul din locurile fundamentale în care se trăiește și se educă la iubire, la dragoste.
Reflecția noastră va avea mereu prezentă frumusețea familiei și a căsătoriei, măreția acestei realități umane așa de simple și, în același timp, așa de bogate, formate din bucurii și speranțe, din trude și suferințe, precum toată viața. Familia astăzi este disprețuită, este relativizată , și ceea ce ni se cere este să recunoaștem cât de frumos, adevărat și bun este a forma o familie, a fi familie astăzi formată din bărbat și femeie, și copii; cât de indispensabil este acest lucru pentru viața lumii, pentru viitorul omenirii. Ni se cere prin Referendum să scoatem în evidență planul luminos al lui Dumnezeu cu privire la familie și să-i ajutăm pe soți, bărbat și femeie, să-l trăiască în existența lor cu bucurie, însoțindu-i în atâtea dificultăți, cu o atenție inteligentă, curajoasă și plină de iubire.
Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului
Lasă un comentariu