Una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în sezonul rece este gripa, o infecție virală aparent banală, dar care poate fi insoțită de numeroase complicații, de aceea este prudent să se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut, anunță Direcția de Sănătate Publică a județului Arad.
Acestea sunt:
– vârstnici (peste 65 de ani);
– copii (peste 6 luni);
– bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice);
-gravide cu risc crescut de a contacta infecția si cele în trimestrul II și III (nu în primul trimestru de sarcină);
-personalul medical sau care lucrează în colectivități de copii sau instituții de ingrijire (creșe, grădinițe, școli, aziluri de batrâni, spitale, policlinici etc.) și toți cei care doresc să se protejeze.
Conform recomandărilor OMS, Campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie.
Dacă vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face şi la începutul unei epidemii de gripă. Este bine să ştiţi că virusul gripal se găseşte într-o mare varietate de tipuri şi are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce înseamnă că, dacă v-aţi vaccinat este posibil să contactați o infecție cu alt tip de virus gripal, insă veţi face o formă mult mai ușoară de boală dacă sunteți vaccinați, informează Constantin Cătană, director executiv al DSP Arad.
Datele în ce privesc cazurile de gripă în județul Arad, în sezonul de iarnă 2017-2018, confirmă un număr de 76 cazuri, cu 7 decese, ceea ce denotă gravitatea acestei afecțiuni.
Ca în fiecare an, Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie, și unitățile sanitare cu paturi. Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale OMS, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, se arată în comunicatul de presă al DSP Arad.
La nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, s-a solicitat un număr de 17.300 doze de vaccin antigripal.
Până la această dată, s-au primit și distribuit 13.900 doze de vaccin antigripal trivalent în 4 tranșe, după cum urmează:
Tranșa I-in 17.09.2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare.
Tranșa II-in 05.10.2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare.
Tranșa III-in 16.10.2018, 5500 doze, distribuite Unităților Sanitare și Medicilor de Familie.
Tranșa IV-in 23.10.2018, 6600 doze, distribuite Medicilor de Familie.
Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
Lasă un comentariu