Primarii care au pierdut deja. Unde e o „pâine de mâncat” pentru adversari la alegerile locale din septembrie

Primarii care au pierdut deja. Unde e o „pâine de mâncat” pentru adversari la alegerile locale din septembrie

Mai multe unități administrativ-teritoriale din județul Arad au cu adevărat șansa schimbării în 27 septembrie, în pofida faptului că alegerile locale continuă să fie dintr-un singur tur de scrutin.

Este vorba despre localități în are primarii aleși în 2016 nu se mai află pe funcții sau sunt în pericol să-și piardă mandatele și să nu mai poată candida din pricina problemelor pe care le au cu Agenția Națională de Integritate (ANI), dublate de hotărâri ale instanțelor de judecată. Sau, pur și simplu de primari care nu mai candidează.

Sebiș

Un caz notoriu este la Sebiș, unde primarul ales în 2016, Gheorghe Feieș, a fost scos din scenă în urma pierderii procesului cu ANI. De atunci, scandalurile s-au ținut lanț în administrația orașului, sunt arhicunoscute, nu o să mai insistăm asupra lor. Cert este că, nemaicandidând Gheorghe Feieș, se ivește o șansă de schimbare în administrația orașului.

Lipova

Lipova este pe cale să primescă și ea șansa unei schimbări. Mircea Jichici, primarul pe funcție, s-a trezit cu candidatura respinsă de instanță. Motivul, tot o decizie a Agenției Naționale de Integritate, dublată de o contestație a candidaturii acestuia depusă de USR. Desigur, Mircea Jichici are dreptul să conteste hotărârea instanței. Deocamdată, însă, candidatura acestuia este pusă sub semnul întrebării, întrezărindu-se și aici speranța schimbării.

Tîrnova

Un caz absolut halucinant este cel de la Tîrnova, unde cel mai longeviv primar din țară, Florin Farcașiu, nu mai poate candida pentru un nou mandat tot ca urmare a unei decizii judecătorești. Și tot ca urmare a unor probleme cu ANI, ivite din cauza faptului că Farcașiu a făcut parte din consiliul de administrație al unei școli. Deși la un moment dat Farcașiu obținuse în instanță o victorie și a fost repus în funcție, zilele trecute judecătorii au admis o contestație a PSD, astfel încât Florin Farcașiu nu mai poate candida pentru un nou mandat.  Acesta pare resemnat și a declarat: „Voi proceda la retragerea candidaturii potrivit legii. În calitate de președinte al organizației locale a PNL Târnova, voi acționa cu toată priceprea și experiența mea, pentru ca PNL să câștige alegerile la nivelul comunei noastre. Organizația locală și filiala județeană ale PNL vor susține candidatura domnului Tomuța Mureșan Iosif pentru funcția de primar al comunei Târnova.”

Vladimirescu

La Vladimirescu, primarul Ioan Crișan a renunțat la candidatură în favoarea viceprimarului Mihai Mag, care îi este și fin. Dacă va câștiga Mag, Crișan intenționează să-i devină consilier. Orice s-ar spune, nemaicandidând Ioan Crișan, și la Vladimirescu se întrezărește șansa unei schimbări.

Petriș

La Petriș, primarul Irina Lazăr Onescu a decis să nu mai candideze. Inexplicabil, oarecum, dacă stăm să ne gândim că ar fi putut câștiga un nou mandat, dar explicabil având în vedere că „independenta” primăriță a făcut pasul spre PNL, partid care își dorește (probabil) un alt om în funcție acolo. Rămâne de văzut ce i se va oferi la schimb „primăriței MTV”, pentru că este greu de crezut că aceasta a renunțat la funcția de primar pentru a deveni un banal consilier județean. Până una – alta, însă, și la Petriș li se oferă localnicilor șansa unei schimbări. Nu neapărat în bine, dar asta e politica…

Desigur, nu am reușit să cuprindem în scurta noastră analiză toate unitățile administrativ – teritoriale din județ, oprindu-ne doar asupra cazurilor celor mai notorii. Am putea include aici și municipiul Arad, care după plecarea lui Gheorghe Falcă la Bruxelles are șansa unei schimbări reale. Dar, asupra municipiului ne vom apleca cu altă ocazie.

Foto: Arhiva

  1. La Sebis sper sa piarda printisorul sa scapam de clanul Feies o data pt totdeauna. Amin

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.