Va fi OBLIGATORIE vaccinarea împotriva COVID-19 în țara noastră? Ce spune reprezentantul României la OMS

Va fi OBLIGATORIE vaccinarea împotriva COVID-19 în țara noastră? Ce spune reprezentantul României la OMS

Se discută tot mai mult despre vaccinul anti-COVID-19, mai ales după ce Comisia Europeană a încheiat un contract cu Pfizer şi BioNTech, pentru a achiziţiona  300 de milioane de doze, acestea dovedindu-se cele mai eficiente împotriva virusului, dintre toate cele testate.

Din cauză că este un vaccin nou, care a fost realizat relativ repede, populația este reticentă în privința lui. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, vine cu niște clarificări în ceea ce privește obligativitatea vaccinării în țara noastră.

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice. Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală”, a declarat Alexandru Rafila la un post TV.

Acesta a adăugat că în prima fază vor fi vaccinați medicii și persoanele care se află în categoriile de risc, „dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze”.

Vaccinul trebuie să fie evaluat şi apoi autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a putea ajunge la populație.

Foto: arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.