CÂT TIMP oferă IMUNITATE vaccinul anti-COVID-19 și ce AVANTAJE au cei care îl fac

CÂT TIMP oferă IMUNITATE vaccinul anti-COVID-19 și ce AVANTAJE au cei care îl fac

Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 ar putea avea imunitate în fața bolii timp de peste jumătate de an. De asemenea, ele beneficiază de anumite avantaje importante.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că în urma monitorizării persoanelor vaccinate s-a demonstrat că imunitatea durează până la 6-8 luni.

„Deci, în acest moment, în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinați și nimeni nu a venit să spună «atenție că a scăzut». Cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment, asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine «imunitatea durează 3 ani» pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin”, spune Arafat, citat de realitatea.net.

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre care prevede faptul că persoanele care vin din străinătate în România și au făcut ambele doze de vaccin nu vor mai sta în carantină. Acest lucru este valabil dacă au trecut minim 10 zile de la a doua doză. Redăm textul hotărârii:

HOTĂRÂRE nr. 4 din 18.01.2021 a CNSU privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România
din acestea, prevăzută în anexa la prezenta.

Art.2 – (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

(2) Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Art.3 – (1) Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei prevăzute în CNSU nr. 1/2021 cu modificările și completările ulterioare, precum și cele prevăzute la art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare, dar nu le sunt aplicabile excepțiile prevăzute la art. 3 alin. (2) și (3) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare.

(2) Suspendarea temporară a măsurii carantinei prevăzute la art. 5 din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare se aplică și persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cărora le sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 și cele ale art. 2 din prezenta hotărâre, nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2 la momentul intrării pe teritoriul României.

Art.4 – Pentru persoanele contact direct al persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, măsura carantinei se poate ridica în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.