UPDATE/ SUTE de elevi din municipiu încă NU AU ACCES la școala online! Se cere DE URGENȚĂ achiziționarea de TABLETE

UPDATE/ SUTE de elevi din municipiu încă NU AU ACCES la școala online! Se cere DE URGENȚĂ achiziționarea de TABLETE

Atât părinții, cât și profesorii și elevii își doresc ca școlile să se redeschidă cât mai repede.

Școala online a fost dificilă pentru toți cei implicați, iar mulți elevi au rămas în urmă cu materia și vor avea situația neîncheiată la final de an școlar. Din păcate, de vină este și numărul insuficient de tablete, care ar fi trebuit să ajungă din timp la toți elevii.

Consilierul local al alianței USR PLUS, Florin Stana, a inițiat un proiect de hotărâre care va fi supus la vot în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de joi, 21 ianuarie, prin care solicită achiziționarea de urgență a unui număr de 400 de tablete, pentru a fi puse la dispoziția elevilor care urmează cursurile învățământului preuniversitar din municipiul Arad.

„În prezent, activitatea școlară din municipiul Arad se desfășoară 100% online, ca urmare a măsurilor adoptate pentru limitarea transmiterii virusului SarsCov2. Există așteptări ca această situație să se prelungească sau să fie reluată în viitor, pe perioada anului școlar 2020-2021. În școlile din municipiul nostru sunt elevi care nu dețin mijloacele tehnice necesare participării la cursuri în regim online. Cel mai mult sunt afectați elevii care provin din familii cu venituri reduse, cu mai mulți frați sau sunt aflați în anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Aceștia au nevoie de urgență de mijloacele tehnice necesare școlii online, soluția general acceptată fiind punerea la dispoziție a unei tablete cu abonament de date. Municipiul Arad a adoptat recent HCL 461/23.10.2020, prin care a fost aprobat un proiect pentru obținerea finanțării prin POC 2014-2020, Axa Prioritară 2, pentru dotarea școlilor arădene cu 18.166 de tablete și alte echipamente de tehnică de calcul. Termenul de implementare al unui astfel de proiect este îndelungat, fiind necesari mai mulți pași birocratici: întocmirea și depunerea cererii de finanțare, evaluarea și aprobarea acesteia (condiție obligatorie), derularea procedurilor de achiziție și abia apoi predarea efectivă a echipamentelor. Apreciez că sunt șanse foarte mici ca tabletele care se doresc a fi achiziționate prin acest proiect să ajungă la elevii arădeni până la finele actualului an școlar”, se arată în proiect.

Potrivit proiectului de hotărâre, tabletele se vor distribui cu titlu de împrumut, pe perioada rămasă până la finele anului școlar 2020-2021, acelor elevi care nu au acces la mijloacele tehnice necesare pentru desfășurarea în bune condiții a învățământului online. La distribuirea acestor tablete vor avea prioritate elevii care se încadrează în una sau mai multe din categoriile următoare: provin din familii cu venituri reduse, fac parte din clasele terminale, au mai mulți frați care urmează cursurile online.

Pentru achiziția tabletelor se alocă suma de 600.000 de lei, din care se va achita costul tabletelor, costul asigurării acestora și al abonamentului la internet pe perioada rămasă până la finele anului școlar 2020-2021, se mai arată în proiect.

UPDATE

Astăzi, în cadrul ședinței publice ordinare a Consiliului Local Municipal, s-a votat în unanimitate retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi, deoarece au ajuns la Arad cele 500 de tablete contractate de Primărie.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.