Ca în multe alte domenii, Statele Unite ale Americii vor să dea „ora exactă” la nivel mondial și în sectorul vitivinicol. Este și motivul pentru care, în ultimii ani, specialiștii americani s-au orientat spre analiza Europei Centrale și de Est din perspectiva acestui domeniu.
Paula Stanca, sommelier certificat din New York, spune că în ansamblul acestei regiuni europene, vinurile din România se remarcă în primul rând prin raportul calitate – preț, care este unul foarte competitiv pentru piețele internaționale. „Calitatea vinului consistă în primul rând în soiurile de struguri dar și în tipurile de soluri de aici. Ceea ce lipsește în schimb este potențialul de promovare externă al vinăriilor din România”, a precizat aceasta.
Interesul crescut pentru vinurile românești a generat și constituirea unei companii cu capital american în țara noastră, cu sediul în orașul Arad. „Suntem bucuroși că am reușit să organizăm cel mai important forum economic internațional pe domeniul vitivinicol din ultima perioadă – cu reprezentare din 14 țări ale Europei Centrale și de Est – pentru această parte importantă a continentului, în cadrul căruia vinurile românești vor fi promovate la cel mai înalt nivel, mai ales prin intermediul experților internaționali care participă la eveniment”, a precizat Antoniu Martin, coordonatorul companiei americano-române pentru regiunea Europei Centrale și de Est.
„Încercăm să venim în întâmpinarea intereselor producătorilor români, prin deschiderea de noi piețe la nivel internațional – inclusiv cea americană – și să le oferim acestora instrumente și mecanisme adecvate pentru acest demers. Unul dintre mecanismele pe care noi le propunem este consorțiul «Vinuri Capratine» care va reuni crame din statele Europei Centrale și de Est, în perspectiva optimizării exporturilor pe piețele internaționale”, a menționat Codruța Cotor, coordonatorul departamentului juridic al companiei americane.
Lasă un comentariu