Companie UNICORN în vestul României. 270 de milioane de euro pentru mediul de afaceri

Companie UNICORN în vestul României. 270 de milioane de euro pentru mediul de afaceri

Nu mai puțin de 270 de milioane de euro ar putea ajunge la mediul de afaceri din Regiunea Vest în perioada 2021 – 2027 prin viitorul Program Operațional Regional, adică un sfert din suma totală alocată regiunii, anunță Agenția de Dezvoltare Regională Vest.

Regiunea Vest este a doua ca nivel de dezvoltare a României, dar PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 66% din nivelul mediu al Uniunii Europene. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest își propune să sprijine firmele din zonă să recupereze din decalajul față de media europeană, în condițiile în care numărul de IMM-uri la mia de locuitori este sub jumătate față de cel din UE (26 față de 56), iar rata de supraviețuire a acestora în primii trei ani este de 58% față de 75% în UE.

În acest context, ADR Vest a anunțat că va aloca cea mai mare sumă de până acum pentru formele noi de finanțare a companiilor – cele prin instrumente financiare. Astfel, 37 de milioane de euro vor putea ajunge în acest mod la firmele din zonă. Spre comparație, suma alocată pentru astfel de finanțări prin actualul POR, pentru întreaga țară, este de 100 milioane de euro.

„Pe lângă faptul că aduce o injecție de capital în companii, într-un alt mod decât o făceau granturile până acum, contribuie mult mai mult la procesul de dezvoltare a companiei. Procesele se vor derula mult mai rapid, firmele vor avea acces la piață mai repede și, în plus, vor beneficia și de aceste cunoștințe și de experiența adusă de către gestionarii de fond, care, pe lângă experții pe care îi au, pot coopta în orice moment alți experți la cel mai înalt nivel, care să ajute compania să își transforme businessul într-un mod cât mai inovativ și cât mai aproape de abordarea globală”, a subliniat beneficiile acestui tip de finanțare Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, în cadrul conferinței „Finanțăm businessul tău”, organizată de ADR Vest, eveniment la care au participat, între alții, Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și Krzysztof Kasprzyk, directorul adjunct al Unității România din cadrul DG Regio al Comisiei Europene.

De remarcat, că Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va propune două instrumente de finanțare – instrumente de accelerare (accelerator combinat cu grant și fond seed), cu o alocare de 8,5 milioane de euro; și instrumentul de venture capital, pentru care vor fi alocate 28,5 milioane euro.

Astăzi sădim semințele unui posibil unicorn (n.r. – start-up cu ritm de creștere foarte susținut, de regulă din domeniul tehnologiei, evaluat la peste 1 miliard de dolari) în regiunea Vest. Sperăm să avem cât mai multe în România, pentru că aceste companii care aduc tehnologie și cunoaștere au o valoare foarte mare pe produsele pe care ei le vor dezvolta. Și, în primul rând, sunt companii eminamente orientate spre export. În general, aceste companii produc valoare adăugată care revine, în timp, regiunii”, a mai spus Sorin Maxim.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.