Seria „Interviuri cu medici arădeni” continuă cu dr. Adina Pop – Moldovan

Seria „Interviuri cu medici arădeni” continuă cu dr. Adina Pop – Moldovan

Seria „Interviuri cu medici arădeni” continuă cu dr. Adina Pop – Moldovan, medic șef  Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Medicii arădeni din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, au fost în prima linie de luptă în pandemie, cadre didactice in cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Aceştia au fost spijiniti de studenţii universităţii care si-au oferit ajutorul atât în Unitatea de Primiri Urgenţe cât şi în cadrul secţiilor spitalului. Experienţa din timpul pandemiei dar şi cea de la catedră fac subiectul unui şir de interviuri interesante, care continuă astăzi cu dr. Adina Pop-Moldovan, medic sef Secție de Cardiologie în cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, şef lucrări la Faculatatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Munca in spital este frumoasa dar desigur grea si cu multe sacrificii. Cum ati trecut peste perioada dificila a pandemiei?

Pandemia a fost neașteptat de lungă, la începutul ei numărul pacienților cardiaci care se prezentau la spital a fost incredibil de mic, toți stăteau acasă de frica virusului,  apoi a urmat un aflux de pacienți foarte gravi, cu patologii asociate care au umplut saloanele cardiologiei.

Dupa valurile pandemice au urmat nenumărați pacienți cu insuficiență cardiacă post Covid.

Cel mai greu a fost și este în continuare izolarea pacienților în zone de tampon până la sosirea testului PCR, testarea continuă a contacților și frica permanentă ca bolnavii cardiaci  să nu contacteze virusul.

Studentii UVVG v-au fost alaturi, in UPU si oriunde a fost nevoie de o mana de ajutor.

Studenții au fost foarte dornici să dea o mână de ajutor, mulți s-au oferit voluntari în spital, alții la frontieră.  Cei mai multi erau în UPU și la triaj, foarte implicati, dăruiți în tot ce făceau.  Am avut studenți  voluntari în spitalele din țară, cu care am ținut legătura prin telefon și sms-uri, le răspundeam la întrebările lor legate de pacienții pe care îi consultau și le dădeam sfaturi medicale.

Cum a fost perioada studentiei d-voastra fata de perioada studentiei de acum? Se facea atunci mai multa carte sau acum, ajutati de tehnica moderna, studentii sunt mai informati si pot deprinde cunostintele si practica mai usor?

Eu am facut facultatea de Medicină la Timișoara și le sunt recunoscătoare profesorilor mei pentru tot ce m-au învățat. Nu aveam acces la informații medicale de ultimă oră, era o minune să ajungi la o revistă de specialitate, învățam numai din cărțile publicate în țară, totul depindea de cât de bine informat era profesorul și cât de bine știa să transmită tinerilor cunoștințele dumnealui. Nu erau foarte multe investigații medicale, diagnosticele se puneau pe simțul clinic, câteva analize de laborator și radiografie. La fel, nici tratamentele nu erau foarte diversificate, aveam la dispoziție  mult mai puține medicamente cu care tratam pacienții.

Acum datorită internetului  studenții au mult mai multă deschidere spre nou, acces la toate informațiile medicale  care sunt publicate oriunde în lume. Datorită progresului tehnologic din ultimii 20 ani diagnosticul unei boli nu se mai pune cu stetoscopul ci cu  ajutorul a  nenumărate aparate: ecograf, CT, RMN, angiograf, etc.

Pe lângă informații și aparatură studenții beneficiază  de programele ERASMUS, pot merge în  schimb de experiență în alte state să vadă cum sunt diagnosticați și tratați pacienții acolo. Această deschidere  spre tot ce e nou în medicină contribuie la  formarea mult mai complexă a lor ca viitori medici.

Cum decurge activitatea SCJU in acest moment si daca exista proiecte sau programe in care v-ati implicat sau doriti sa va implicati?

In momentul de față avem în derulare mai multe proiecte la secția de cardiologie a SCJU Arad.

În primul rând amenajarea  întregului etaj V exclusiv pentru specialitatea de cardiologie. Proiectul cuprinde amenajarea modernă a saloanelor cu grup sanitar, gaze medicale și monitoare la fiecare pat, amenajarea unui laborator de electrofiziologie unde se vor monta stimulatoare, defibrilatoare, se vor face studii electrofiziologice și ablații cu curent de radiofrecvență. Proiectul cuprinde și reamenajarea laboratorului de ecocardiografie și explorări funcționale.

Un alt proiect este extinderea laboratorului de cardiologie intervențională, care pe lângă cele două angiografe existente în acest moment să cuprindă și un AngioCT și un RMN, toate aparatele fiind destinate investigării și tratării  pacienților cu afecțiuni cardiologice.

Parteneriatul cu Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad, este unul de succes in folosul comunitatii din Arad.Colaborarea se bucura de sprijinul d-voastra si al d-nei rector, deci se anunta un parteneriat eficient si de lunga durata. Cum vedeti d-voastra, acest parteneriat?

Parteneriatul între Facultatea de Medicină a UVVG și SCJU Arad este esențial pentru asigurarea resursei umane care să lucreze în spital. Poate exista un spital nou, dotat cu cele mai noi și mai moderne aparate, dacă nu ai medici și asistenți  competenți care să și lucreze în acest spital, totul e în zadar. Factorul uman este cel mai important, iar UVVG asigură acest factor uman. Eu, care pe lângă activitatea spitalicescă desfășor și activitate didactică încerc și sper că și reusesc să instruiesc tinerii să învețe frumoasa meserie de medic.

Pot să mă  laud că deși  specialitatea de cardiologie este una dintre cel mai dorite specialități de catre toți studenții, majoritatea  rezidenților  noștri  sunt absolvenți de UVVG și ca o observație pur personală aceștia sunt mai harnici, mai dornici de cuoaștere, mai implicați în activitate decât absolvenții de la facultățile cu tradiție  (Timișoara sau Cluj).

Sunteti cadru didactic in cadrul Universitatii si vreau sa vorbim putin si despre catedra didactica.

În momentul de față catedra didactică este în reorganizare, disciplina de cardiologie era un modul din disciplina de medicina internă, de anul acesta cardiologia este o materie independentă și așa va rămâne pe viitor.

În ultimi ani cardiologia s-a dezvoltat foarte mult, deși este o disciplină medicală unde au apărut multe investigații și tratamente invazive (angiografia coronariană și periferică cu dilatări arteriale și implanturi de stenturi, montarea stimulatoarelor și defibrilatoarelor, studiile electrofiziologice și ablațiile cu radiofrecvență), toate acestea fac ca acestă disciplină să fie mult mai complexă decât era în urmă cu 15-20 de ani.

Catedra de cardiologie are un profesor, un conferențiar, doi șefi de lucrări și trei asistenți și pe viitor îmi doresc ca și alți rezidenți de cardiologie să dorească să devină și cadre didactice. Aceasta presupune muncă în plus și multă dăruire să inițiezi tineri în frumoasa aventură a cardiologiei.

In cadrul catedrei organizăm prezentări de cazuri pe secție și simpozioane. Urmatorul simpozion este cel tradițional de insuficiență cardiacă pe care îl organizăm în fiecare primăvară.

Va rog la finalul acestui interviu sa transmiteti un gand sau un indemn celor care doresc sa urmeze profesia de medic, la UVVG.

A fi medic înseamnă să te dedici cu totul semenilor tăi, să pui mult suflet și pasiune în tot ceea ce  faci și, deși perioada de instruire este foarte îndelungată, satisfacția pe care o ai după ce ai salvat un om nu poate fi descrisă în cuvinte.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.