Filmul „Cel care iubește pământul“ va fi proiectat în grădina de vară a Cinematografului „Arta“.
Filmul „Cel care iubește pământul/ A Föld szeretője“ (r. Pozsgai Zsolt), care a fost prezentat la Pécs în 23 martie 2010, an în care orașul Pécs a fost Capitală Europeană a Culturii, va fi proiectat în grădina de vară de la Cinematograful Arta.
Proiecția, care va avea loc în 23 august 2022, de la ora 21:00, va avea loc în cadrul evenimentului Zilei orașului Pécs la Zilele Aradului.
Filmul va fi subtitrat în limba română.
Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Înainte de proiecția filmului, în holul cinematografului va putea fi văzută o expoziție de fotografie a artistului Kalmár Lajos, din Ungaria.
Orașul maghiar Pécs este renumit pentru fabrica de ceramică a familiei Zsolnay, iar ceramica este principala decorațiune a întregului oraș.
Filmul este un omagiu adus faimosului industriaș Vilmos Zsolnay, cel care a condus compania la recunoaștere mondială.
În 1851, când Miklós Zsolnay senior a cumpărat o carieră de argilă și un cuptor de ars cărămizi a vrut să își ajute fiul, Ignác, care a învățat secretele prelucrării argilei în timpul studiilor sale și mai târziu a înființat fabrica.
Fratele lui Ignác, Vilmos, un comerciant adevărat, a preluat mai târziu conducerea manufacturii, unde a început investiții uriașe.
A invitat în fabrică meșteri bine pregătiți și a creat un colectiv de muncă excepțional. Generații de muncitori au lucrat pentru familia Zsolnay, aceștia construind școli și locuințe pentru angajați, pe teritoriul fabricii. Firma a căpătat în scurt timp renume internațional, Târgul Mondial din Viena și apoi Târgul Mondial din Paris asigurând succesul lor la nivel mondial.
Cei trei copii ai lui Vilmos – Miklós, Júlia și Terézia – au jucat un rol important în lansarea mărcii. Inițialele numelor lor și simbolul emblematic al municipiului Pécs, cele cinci turnuri, sunt incluse în emblema mărcii concepute de Júlia și care a devenit ulterior o marcă comercială.
Premiera filmului a avut loc în cadrul proiectului Pécs Capitală Europeană a Culturii.
Lasă un comentariu