Sălile de fitness devin din ce în ce mai populare. Acestea reprezintă locul ideal pentru a face mişcare în ritmul tău, nu foarte departe de casă şi îţi oferă şi posibilitatea de a socializa şi de a cunoaşte oameni noi.
Dacă ai primit deja OK-ul medicului pentru a începe să mergi la sala de fitness şi vrei să obţii rezultatele dorite, am pregătit pentru tine câteva tips & tricks uşor de pus în aplicare:
Foloseşte echipamentul potrivit
Ca să te poţi mişca în voie, ai nevoie de echipamentul potrivit. Când vine vorba de haine, optează pentru materiale care îţi oferă libertate de mişcare, dar care şi absorb uşor transpiraţia, pentru un confort sporit.
La capitolul încălţăminte, există mai mulţi factori de care trebuie să ţii cont. Cel mai important îl reprezintă poziţia tălpii în încălţăminte. Ai nevoie de pantofi sport care să îţi oferte stabilitate şi să permită tălpii o poziţie relaxată. De aceea, este o idee bună să optezi pentru pantofi sport de la branduri de renume, precum adidaşii Nike pentru damă. Avantajul atunci când alegi adidaşi Nike de damă este că îi poţi asorta uşor într-o mulţime de ţinute. Poţi opta pentru adidaşi Nike de damă în culori neutre, în culori tari, de vară sau de iarnă.
Adidaşii Nike pentru damă nu sunt singura opţiune potrivită. Mai poţi alege şi pantofi sport Skechers de damă sau adidaşi New Balance pentru femei, dacă îţi doreşti un confort sporit.
În anumite cazuri, poţi face exerciţiile în sala de fitness fără încălţăminte, în şosete sau în picioarele goale. Spre exemplu, atunci când antrenezi muşchii picioarelor ai nevoie de stabilitate, aşa că este o idee bună să execuţi mişcări precum fandări sau genuflexiuni fără încălţăminte.
Nu sari peste încălzire şi stretching
Pentru a reduce riscul de accidentari şi a te antrena corespunzător, ai nevoie să îţi obişnuieşti corpul cu mişcarea. Nu poţi intra în sală şi începe să ridici greutăţi fără a îţi încălzi muşchii înainte. Rutina de încălzire este un must înainte de orice fel de antrenament. Fie că alergi, faci Pilates, ridici greutăţi sau mergi pe stepper. Include toate grupele musculare în sesiunile de încălzire, de la gât şi până la glezne.
După ce termini antrenamentul, dedica câteva minute unor poziţii de stretching. Acestea ajuta la relaxarea muşchilor după efort şi previn apariţia durerilor neplăcute de după sport.
Dacă nu ai idee cum să îţi organizezi încălzirea şi stretching-ul, pe YouTube, dar şi pe site-urile dedicate sportului poţi găsi informaţii utile, însoţite de explicaţii care să te ajute să faci totul ca la carte.
Nu îţi forţa corpul
Rezultatele în sala de fitness se obţin cu răbdare şi cu paşi mici. Nu vei obţine rezultate mai repede dacă te epuizezi şi dacă transformi antrenamentele într-o tortură, dimpotrivă. Cu cât îţi stresezi corpul mai tare, cu atât creşte riscul de a te accidenta sau de a renunţa la sport.
Antrenamentele de la sala trebuie alese în funcţie de obiectivele, dar şi de forma ta fizică actuală. Dacă ai 50 de kilograme şi nu ai mai făcut sport până acum, nu te gândi că vei putea ridica 100 de kilograme în primele luni de sală. Este important să începi cu cele mai mici greutăţi şi să progresezi uşor, în ritmul tău, fără să îţi suprasoliciţi corpul.
Învaţă cum să execuţi corect exerciţiile
Nu vei avea rezultatele dorite dacă nu te antrenezi corect. Nu trata exerciţiile că pe ceva ce trebuie să faci repede, ca să scapi. Mai degrabă, încearcă să lucrezi conştient, să te focusezi pe forma corpului, pe senzaţiile musculare şi pe întreaga cursă a mişcării. Dacă nu înveţi să lucrezi corect, riscul de accidentari creşte, iar progresul îţi va fi afectat.
Dacă nu ai certitudinea că faci corect un anumit exerciţiu, foloseşte-te de oglindă pentru a observa sau mai bine, cere ajutorul unui antrenor din sală. Chiar dacă nu plăteşti şedinţe de antrenamente 1 la 1, antrenorii din sala sunt acolo să îţi ofere ajutor atunci când ai nevoie şi să îţi dea un sfat la nevoie.
Nu neglija alimentaţia
Nu poţi avea rezultate dacă te antrenezi fără să ţii cont de alimentaţie. Alimentaţia este cheia progresului, alături de antrenamentele corecte. Apelează la ajutorul unui nutriţionist sau al unui antrenor personal pentru a înţelege mai bine cum trebuie să arate alimentaţia ta atunci când faci sport. Acesta îţi poate explica ce schimbări să faci, cum să îţi calculezi caloriile şi macronutrientii. De asemenea, un specialist îţi poate oferi idei de reţete, care să te inspire să mănânci sănătos, fără să renunţi la alimentele preferate.
Rezultatele în sala de fitness se obţin cu răbdare şi paşi mici. Nu există schimbări radicale ce apar peste noapte, de aceea nu trebuie să te grăbeşti atunci când începi un program de fitness. Foloseşte ideile de mai sus pentru a-ţi contura planul de antrenament care ţi se potriveşte şi pentru a obţine rezultatele la care visezi.
Lasă un comentariu