Săptămâna Verde a debutat pentru elevii claselor a VII-a C și a VIII-a B, C și D de la Școala Gimnazială Caius Iacob cu o activitate deosebită, desfășurată la sediul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad. Proiectată special pentru acest program, de către prof. Raluca Militaru, Loredana Caragea, Bianca Blidar și Simona Simon, activitatea a cuprins mai multe secțiuni, coordonate de prof. Nicușor Boja, cadru didactic al școlii noastre, dar și al universității, în cadrul Facultății de Științe Economice, Informatică și Inginerie, specializarea Silvicultură.
Cei aproximativ 80 de elevi au fost întâmpinați cu căldură chiar de la poarta Universității, fiind conduși într-un amfiteatru, unde au fost întâmpinați de prof. univ. dr. Petru Aurel Darău, prorector, care le-au urat „Bun venit” în instituție, exprimându-și totodată aprecierea pentru alegerea făcută în Săptămâna Verde, poate cea mai potrivită și autentică, din cele experimentate până acum.
În următoarele zeci de minute, elevii au asistat la o prelegere susținută de Nicușor Boja, care și-a propus să ofere o inițiere – adaptată vârstei lor – în domeniul Silviculturii, de la cele mai simple noțiuni, până la cele mai complexe.
Piesa de rezistență a activității a constituit-o implicarea în scurte activități demonstrative, desfășurate în laboratoarele Universității. Nu întâmplător acest moment a primit cele mai bune recenzii din partea celor mai sinceri și dezinvolți critici ai noștri – elevii. În aceste spații ei au avut ocazia să distingă multiplele ramuri ale silviculturii (dendrologie, cinegetică, pedologie, împăduriri, topografie) și să observe direct câteva dintre materialele utilizate de studenți în cadrul activităților practice.
Cei interesați în mod special de de știință, au avut ocazia să petreacă aproximativ o oră într-unul din laboratoarele Institutului de Științe ale Vieții „prof. univ. dr. Aurel Ardelean”, unde lumea nanoscopică a devenit „vizibilă” și genomul uman mai ușor de înțeles.
Ceilalți, înclinați spre latura practică, au participat la o activitate de topografie, utilizând cele mai moderne aparate: stații totale, echipamente GPS. După o scurtă demonstrație și câteva explicații, elevii interesați au efectuat ei înșiși măsurători cu aceste aparate.
Valoarea cea mai mare a activității a fost dată, fără doar și poate, de feedback-ul elevilor. Ce a însemnat pentru ei această zi? Lăsăm mai jos câteva dintre mărturiile acestora:
Această vizită mi-a oferit ocazia să aflu mai multe despre silvicultură și pădurile țării noastre. Vizita în laboratoarele de cercetare a fost o experiență inedită și plăcută, din care am avut multe de învățat. (Antonia)
Atmosfera universitară mi-a creat o stare de bine și m-a surprins prin multitudinea de abordări la care am luat parte. Aceasta mi-a creat o stare de bine și mi-a stârnit curiozitate. (Ștefania)
Activitatea de azi a fost, pentru mine, în egală măsură educațională și interesantă, întrucât am aflat informații utile atât despre silvicultură cât și despre Universitatea „Vasile Goldiș”, spre care unii dintre noi se vor îndrepta în viitor. Un plus demn de menționat este faptul că am avut ocazia să vedem și o altă latură a „domnului de Info”, una mai nonformală, mai degajată. Partea preferată a constituit-o observarea aparaturii, care parcă era din altă lume, în comparație cu simplul microscop pe care îl vedem la școală. (Maya)
Mi s-au părut interesante subiectele prezentate. Laboratorul mi-a plăcut foarte mult și lucrurile pe care ni le-au arătat acolo mi-au stârnit interesul. (Nadia)
Mie mi-a plăcut foarte mult activitatea de azi. Am învățat foarte multe lucruri despre păduri. De asemenea, am fost profund impresionat de cunoștințele domnului profesor Boja. (Rareș)
Astăzi a fost o zi deosebita, deoarece am fost pentru prima data într-o universitate. Este o clădire complet diferită față de școala noastră. Prima dată, domnul Boja ne-a oferit un discurs despre pădurile din România, într-o sală de tip amfiteatru. Apoi am vizitat mai multe săli, cu diferite specializări. Cel mai mult mi-a plăcut sala cu trofeele de cerb. Am fost plăcut surprinsa să aflu că toate trofeele de pe pereți, erau doar din județul Arad. Am mai vizitat și încăperi în care ne erau prezentate diferite semințe, cristale, dar și tipurile de sol. În concluzie, aceasta zi a fost una foarte interesantă, având ocazia să învăț și să descopăr atât de multe lucruri noi. (Roxana)
Experiența de astăzi mi s-a părut interesantă, utilă și distractivă. După ziua de azi am mai adăugat la lista mea o posibilă meserie pe care o pot practica. După părerea mea a fost o zi reușită. (Andreia)
A fost o activitate foarte interesantă atât în privința informațiilor primite cât și a echipamentelor utilizate în topografie, construcții etc. Stația totală este echipată cu sistem de operare windows fiind extrem de precisă. (Elias)
Deși nu sunt pasionat de vânătoare, mi s-au părut interesante trofeele de cerb, în special cerbul lopătar. (Denis)
Astăzi am putut învăța ceva despre pădurile României sub forma prezentărilor și răspunsurilor oferite de către domnul Boja. De asemenea, consider că din toate spațiile văzute aici, cel care m-a captivat cel mai mult a fost sala unde erau expuse trofeele de diferite specii de cerb. Spre surprinderea mea, am putut afla niște curiozități despre care nici măcăr nu mi-am imaginat. Prin urmare, activitatea de astăzi a fost una foarte educativă și distractivă, chiar mi-ar face plăcere să vizităm Universitatea „Vasile Goldiș” din nou. (Alexandra)
Ziua de astăzi m-a impresionat prin complexitatea de evenimente la care am luat parte. Când am ajuns la Universitate m-a dat pe spate măreția campusului studențesc. În timpul prezentării domnul Boja, în sala de clasă mă simțeam ca la cinema, stând pe scaunele care arătau ca din filmele din viitor. Dl. Boja ne-a explicat cu pasiune despre pădurile României. Mai apoi, a urmat o vizită interactivă în timpul căreia am observat cât de echipate sunt clasele (de la echipamente tehnice la diferite substanțe). În cele din urmă dl. Boja ne-a făcut o demonstrație cu un aparat, măsurând diferite distanțe. Am avut ocazia să executăm chiar noi măsurători cu acest aparat. În concluzie, ziua de astăzi a fost una de neuitat. (George)
Mie mi-a plăcut și m-a făcut curioasă clasa cu cristale, dar și clasa cu trofeele de vânătoare. Am învățat despre păduri și mi s-au părut interesante activitățile acestea. (Adriana)
La activitatea de astăzi mi-a plăcut cel mai mult faptul că ne-au fost prezentate unele laboratoare în care se aflau lucruri interesante precum coarnele cerbilor, cristale, tipuri de sol și aparatură topografică. De asemenea, m-a captivat prezentarea domnului Boja, care a fost plină de lucruri interesante despre silvicultură. (Diana).
A consemnat, prof. Raluca Militaru
Lasă un comentariu