JO 2024: Hocheist argentinian hulit și acuzat de trădare de țară, din cauza unui punct decisiv marcat pentru țara de adopție, Germania

JO 2024: Hocheist argentinian hulit și acuzat de trădare de țară, din cauza unui punct decisiv marcat pentru țara de adopție, Germania

Duminică seara, Germania și-a asigurat un loc în semifinalele de hochei de la JO 2024, cu o victorie la scor strâns, 3-2 împotriva Argentinei. Însă unul dintre marcatorii echipei germane a fost argentinianul Gonzalo Peillat, care e acuzat acum, de fanii din țara sa, de „trădare”.

Unul dintre protagoniștii victoriei germane a fost atent monitorizat și în țara adversarului învins: Gonzalo Peillat (31 de ani). Acesta a făcut 2-1 în minutul 24 și a jucat astfel un rol decisiv în victorie. Însă aceasta a fost împotriva echipei țării lui, cu care a câștigat aurul olimpic în 2016. Pentru mulți suporteri de hochei, această constelație e greu de imaginat.

Fundașul este argentinian și s-a mutat în Germania în 2014. Doi ani mai târziu, a câștigat aurul la hochei cu țara sa natală, la Rio. Ulterior, el și-a dat demisia din echipa națională după o ceartă cu asociația și joacă pentru țara lui adoptivă, din 2022. Cu echipa germană, Peillat vizează acum și victoria olimpică.

Cu pumnul strâns pentru Germania

Meciul împotriva țării sale natale a fost, evident, ceva foarte special pentru argentinian, iar el a sărbătorit golul, euforic și cu pumnul strâns. În Argentina însă, nici chiar plecarea lui Peillat de la echipa națională nu a fost bine primită. Iar ca un corolar, scena în care acesta jubila pentru Germania a fost ca o înjunghiere în inima conaționalilor sai.

Într-un interviu pentru postul de televiziune de stat, Televisión Pública, Peillat a fost întrebat de reportera Sofía Martínez despre ecoul negativ pe rețelele de socializare din Argentina, după meciul câștigat cu echipa germană. Iar Peillat a pus și mai multe paie pe foc. 

„În cele din urmă, este viața mea. Cui ii place, bine. Cui nu, sorry. Așa cum a spus Maradona, Puteți să mi-o sugeți în continuare”, a spus Peillat fără sa clipească, citat de Focus.de. Argentinier wüten nach Olympia-Drama gegen Hockey-Helden: „Vaterlandsverräter“ – FOCUS online În Argentina, însă, multora raspunsul le-a displacut  enorm.

În câteva minute, fragmente de interviu au fost postate pe rețelele de socializare și comentate cu multă furie. „Îl detest”, a comentat un utilizator, în timp ce altul l-a numit pe fostul erou olimpic „trădător”. Hashtag-ul „trădător” a devenit viral chiar și pe serviciul de mesaje scurte X, din Argentina.

Alte comentarii au fost mult mai dure, cu privire la menționarea eroului popular, Diego Maradona. Un utilizator ceva mai temperat a scris, pe X: „Nu poate – și acum trebuie să mă ridic în picioare – să îl citeze pe Maradona, după ce a sărbătorit un gol pentru o altă țară, împotriva Argentinei.”

Iar acest scandal ridică o întrebare: într-o lume a sportului cu granițe geografice atât de volatile, mai e loc pentru naționalism deșănțat și acuze gen „trădare de țară”?

Foto: bibliochile.cl

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.