Mandatul de arestare emis de autoritățile germane pe numele lui Volodimir Z, un instructor de scufundări ucrainean, a stârnit reacții dure din partea opoziției care cere ca procurorii să informeze parlamentul cu datele din ancheta asupra sabotării gazoductului Nord Stream și acuză că „un stat se află în spatele atacurilor”.
Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), somează o declarație de la Procurorul General Federal, în Comisia de Interne al Bundestagului german. „Ne așteptăm ca procurorul general federal, Rommel, să informeze Comisia de Interne a Bundestagului cât mai repede posibil și să pună în sfârșit toate faptele pe masă”, a declarat Klaus Ernst, vicepreședintele grupului de Stânga, BSW, din Bundestag, pentru dpa și Tagesspiegel.
„Este un scandal strigător la cer, că autoritățile judiciare ar fi fost în întuneric timp de doi ani și membrilor parlamentului li s-a refuzat orice informație”, a adăugat el.
„Nu trebuie să fii criminalist pentru a bănui că informațiile au fost ascunse”, a mai spus deputatul Sahrei Wagenknecht în Bundestag. Suspiciunea este că autoritățile germane de anchetă sunt „atât de încorsetate, pentru că există indicii legate de Ucraina. Ar fi un scandal dacă rațiuni de stat ar duce la ignorarea dovezilor din Ucraina și la ascunderea rezultatelor investigațiilor.”
Atacurile împotriva conductelor „nu ar fi putut fi organizate de către un cetățean privat sau obișnuit”, a spus Ernst, „există un stat în spatele lor”. „Dacă Ucraina a organizat un atac terorist împotriva infrastructurii noastre, trebuie ca tot ajutorul militar să fie pus sub semnul întrebării”.
Dacă se va dovedi că Polonia a împiedicat arestarea suspectului ucrainean, guvernul federal ar trebui să clarifice chestiunea cu guvernului polonez, a cerut Ernst. „Va arunca o imagine ciudată asupra cooperării dintre statele NATO, dacă acuzația va fi confirmată”.
Germanii au continuat ancheta, alții s-au eschivat
După doi ani de la exploziile declanșate asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, procurorul general al Germaniei, Jens Rommel, a obţinut primul mandat de arestare împotriva unei persoane suspectate, ucraineanul Volodimir Z., potrivit site-ului online al televiziunii de stat germane, Tagesschau.de.
Acesta prezintă concluziile unei ample investigații jurnalistice, inițiate de ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) și Die Zeit, ca și un documentar.
Anchetatorii de la Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA) și de la Poliția Federală au făcut o importantă descoperire, într-unul dintre cele mai spectaculoase cazuri din ultimele decenii.
În timp ce Suedia și Danemarca încetaseră deja investigarea cazului la începutul anului, Procurorul General Federal (GBA) și-a continuat procedurile sub suspiciunea de „provocare intenționată a unei explozii cu material exploziv” și „sabotaj neconstituțional”.
Despre mandatul de arestare nu s-au făcut încă precizări din partea Procurorului General, menționează sursa citată.
Anchetatorii au putut strânge suficiente probe, în ultimele luni, pentru a obține un mandat de arestare împotriva ucraineanului Z., de la un judecător de instrucție de la Curtea Federală de Justiție. Deja în luna iunie, procurorii germani ar fi abordat autoritățile poloneze cu un mandat european de arestare, în speranța că suspectul ar putea fi reținut.
Potrivit cercetărilor efectuate de ARD, SZ și Die Zeit, anchetatorii germani au presupus că Volodimir Z. a locuit ultima dată într-un oraș la vest de Varșovia. Însă ucraineanul s-a ascuns și nu e clar dacă s-a întors acum în Ucraina. Într-o scurtă convorbire telefonică de marți, potrivit jurnaliștilor germani, Z. ar fi fost surprins de acuzație și a negat că a fost implicat în atacurile de la Nord Stream.
La cererea germană de asistență juridică, nu ar fi existat niciun feed-back din partea poloneză și nu se știe de ce autoritățile poloneze nu l-au arestat pe Volodimir Z. În conformitate cu regulile comune ale mandatului european de arestare, pe care Germania și Polonia le consideră obligatorii, era de așteptat o arestare în termen de 60 de zile, fără a se opera o examinare suplimentară, de către Polonia. Termenul limită a expirat acum.
Cazul Andromeda
După cum s-a relatat deja, în investigațiile anterioare, presupușii făptași ar fi călătorit pe Marea Baltică în septembrie 2022, pe un iaht cu vele german, numit „Andromeda”.
Alți doi cetățeni ucraineni, între care o femeie, sunt considerați suspecți, de anchetatori. Ei ar fi fost implicați în atacuri, posibil ca scafandri care au atașat explozivii la conducte. Datele despre acești doi suspecți se bazează, printre altele, pe informații de la un serviciu de informații străin, menționează Tagesschau.de.
De asemenea, se spune că o dubă albă, care a fost aruncată pe Rügen, în Mecklenburg-Pomerania de Vest la 8 septembrie 2022, ar fi jucat un rol important în emiterea mandatului de arestare împotriva lui Z. „Andromeda” s-a oprit la Rügen, printre alte acostări, iar anchetatorii au reușit să reconstruiască, în mare măsură, traseul velierului.
Mașina este suspectată că ar fi folosită pentru transportul materialului folosit la scufundări. Șoferului i s-ar fi dat sarcina de a conduce mai mulți ucraineni, iar acesta l-ar fi identificat în fotografii pe Z., drept unul dintre pasagerii avuți în vizor de anchetatorii germani. Dovezile au venit și printr-un control la granița germano-polonă.
Autoritățile poloneze și ucrainene se disculpă
Potrivit informațiilor poloneze, echipajul a fost verificat în timpul unei opriri în Kołobrzeg, Polonia – fără rezultate. Călătoria a avut un „caracter pur turistic”, a spus secretarul de stat de atunci. Se pare că echipajul „căuta distracția”. Nimeni nu a fost observat la bord „care avea chiar și o pregătire militară rudimentară sau legată de sabotaj”.
În cercurile de investigație germane, informațiile din Polonia au fost puse la îndoială. Anchetatorii germani le-au cerut în mod repetat colegilor polonezi să elibereze înregistrările camerelor de supraveghere din portul Kołobrzeg. Cel mai recent, omologul polonez ar fi declarat că nu erau videoclipuri disponibile și că înregistrările au fost șterse la scurt timp, așa cum prevede legea.
Rămâne neclar în ce măsură autoritățile de stat din Ucraina ar fi putut fi implicate în pregătirea și punerea în aplicare a sabotajului. În orice caz, cercetările nu au scos la iveală nicio legătură directă între suspectul căutat acum cu mandat de arestare, ceilalți doi suspecți și armata ucraineană sau serviciile secrete ale Ucrainei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins în trecut implicarea guvernului său în atacurile Nord Stream. Și șeful serviciului de informații ucrainean a negat: „Sunt mai mult decât sigur că niciunul dintre oficialii din Ucraina nu ar fi putut avea vreo legătură cu asta”, a declarat Kirilo Budanov, pentru televiziunea germană, ARD.
Lasă un comentariu