Cea de-a 11-a ediție a Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD se deschide miercuri, 2 octombrie, de la 18.30, la Cinema Arta.
Publicul este invitat la 5 zile de proiecții speciale, cu 12 filme despre diverse discipline sportive, despre campioni, succes și prețul performanței. Pe lângă proiecții cu opere recente și titluri clasice și sesiuni de Q&A cu regizorii filmelor din selecție, programul mai include evenimente pentru liceeni, Laboratorul fARAD și oportunități de întâlnire informală cu invitații ediției.
fARAD #11 se deschide cu filmul Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu), urmat de un Q&A cu Tudor Giurgiu, care va povesti despre întâlnirea cu tenismenul Ilie Năstase și complicata aventură a realizării filmului.
Regizorul francez Julien Faraut vine la Arad cu două filme: John McEnroe: In the Realm of Perfection și The Witches of the Orient. Faraut lucrează pentru Institutul Național de Sport din Paris. Folosind colecția de filme pe 16mm din arhiva Institutului, el creează fascinante eseuri vizuale, combinând istoria sportului cu arta documentarului. John McEnroe: In the Realm of Perfection (2018) a fost proiectat la IDFA și a câștigat Premiul Publicului la Berlinale.
Regizoarea italiană Martina Moor va prezenta publicului arădean documentarul ei de debut Touché, selecționat anul trecut la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Salonic. Anterior, Moor a regizat scurtmetraje și a montat atât documentare de lungmetraj, cât și lucrări de artă video.
La fel ca la ediția anterioară, fARAD organizează proiecții private pentru elevii de la diverse licee arădene, urmate de dezbateri. Tinerii vor beneficia și de activități dedicate tenisului, coordonate de un mentor și amplasate în grădina de vară a cinematografului.
Tenisul este, de altfel, focusul ediției 11 și a inspirat afișul creat de Robert Obert.
Tot din seria de evenimente dedicate publicului tânăr, fARAD #11 organizează și un atelier cu Mihai Chirilov, director artistic al celui mai mare festival de film din România, Transilvania International Film Festival. Este ocazia ideală de a afla cum se programează un festival de film de un asemenea calibru și ce presupune curatorierea și selecția filmelor de autor. Cei interesați se pot înscrie aici.
Grație sprijinului oferit de Fundația Alber și Imotrust are loc și cea de-a 9-a ediție a laboratorului fARAD în cadrul căruia vor participa trei echipe de tineri documentariști care au proiecte în dezvoltare. Cele 3 proiecte selectate sunt Behind the Eyes (Andrada Popan-Dorca și Ana Preda), Vântul suflă încotro dorește (Andreea Udrea) și Drumul Aurului (Maria Popescu, Ștefan Marcu și Adina Ghiță). Laboratorul se va desfășura pe perioada festivalului și va cuprinde sesiuni de feedback creativ cu mentorii și invitații speciali, iar ulterior va continua la București în parteneriat cu UNATC I. L. Caragiale, cu un atelier special de sunet gândit și coordonat, ca în fiecare an, de Dana Bunescu.
Programul complet al ediției poate fi consultat aici.
Mai multe informații despre fARAD #11 pot fi găsite în evenimentul de Facebook și pe pagina de Instagram.
Inițiat și dezvoltat ca un program dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Insula 42, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.
Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov, coordonator executiv: Elvira Lupșa. Co-fondator: Oana Radu.
Cea de-a 11-a ediție este susținută de Fundația Alber, Imotrust, UCIN, Institutului Francez din România prin filiala Timișoara și Groupama.
Parteneri Laborator fARAD: UNATC, Fundația Alber & Imotrust.
Parteneri cocktail de deschidere: Corina, VATRA CALDĂ, Balla Géza Winery.
Parteneri media: Gen, revistă • Revista 22 • RFI.
Lasă un comentariu