Care sunt primele simptome ale diabetului zaharat? Când trebuie să ne prezentăm la medicul specialist? Unde putem beneficia de investigații de specialitate?
Medicul șef al Secției de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean (SCJU) Arad, dr. Etelca Koos (foto, text), a răspuns la aceste întrebări.
Care sunt primele simptome ale diabetului zaharat?
Diabetul zaharat poate evolua o perioadă lungă de timp, până să declanșeze simptome care să ne determine să ne prezentăm la medicul specialist. Deseori pacienții ajung la medic abia când apar complicațiile cronice ale diabetului zaharat.
Cele mai frecvente semne clinice sunt: senzația permanentă de sete, ingestie crescută de alimente, scădere în greutate, urinare frecventă, senzație de oboseală, tulburări de vedere, iar în cazurile severe – cu valori mari ale glicemiei – se poate ajunge chiar la comă diabetica.
Când trebuie să ne prezentăm la medicul specialist?
Cu siguranță fiecare dintre noi ar trebui să ne prezentăm periodic la medicul de familie, pentru a ne monitoriza starea de sănătate și pentru a ne încredința că suntem sănătoși! În cadrul programului de prevenție, medicul de familie va evalua anumiți parametri clinici și biologici printre care și valoarea glicemiei, de preferat a jeun (pe nemâncate) și ne va întreba despre alimentația noastră și despre stilul de viață, de zi cu zi. Medicul de familie, atunci când are suspiciuni referitoare la apariția acestei afecțiuni ne poate îndruma spre medicul specialist diabetolog.
Persoanele supraponderale sau obeze care asociază factori de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni și anume cei care au rude de gradul I diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, cei cu hipertensiunea arterială, istoricul de boală cardiovasculară, inactivitatea fizică, diagnostic anterior de diabet zaharat gestațional sau prediabet, nașterea unui copil cu greutate mai mare de 4 kg, ar trebui să se prezinte periodic la medic pentru depistarea activă a diabetului, prin determinarea hemoglobinei glicozilate, glicemiei a jeune sau a glicemiei la două ore în cursul testului de toleranță la glucoză. În absența factorilor de risc depistarea bolii trebuie începută la 45 de ani. După un control de rutină și dacă rezultatele sunt normale, pacientul care prezintă un risc crescut de dezvoltare a acestei afecțiuni ar trebui să își repete anual analizele medicale de specialitate.
Unde putem beneficia de investigații de specialitate?
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, medicii diabetologi, efectuează consultații de specialitate de luni până vineri în trei cabinete medicale! Programările pentru un consult de specialitate se pot efectua, fizic, la Biroul de Programări din strada Andrenyi Karoly nr 2-4, telefonic la numărul: 0733/441 686, de luni până vineri între orele 8-16 sau on-line pe site-ul spitalului scjarad.ro, la secțiunea „Programări la cabinetele Ambulatoriului SCJU Arad și verificare istoric medical”.
Foto deschidere: Arhivă, caracter ilustrativ
Sursa foto text: SCJU Arad
[…] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “newsar.ro” […]