„Fierbe” Gaiul! Oamenii se opun construirii unui bloc printre case

„Fierbe” Gaiul! Oamenii se opun construirii unui bloc printre case

Asociația Gai Cartierul Nostru solicită respingerea proiectului rezidențial propus pe Strada Nouă din Municipiul Arad, unde se intenționează construirea unui imobil cu șapte niveluri.

Concret, Asociația Gai Cartierul Nostru solicită autorităților locale să nu aprobe studiul de oportunitate pentru documentația (P.U.Z. și R.L.U.) aferentă proiectului de construire a imobilului.

În acest sens, asociația invocă multiple argumente ce subliniază impactul negativ asupra cartierului și a comunității locale.

„Asociația, împreună cu o echipă de arhitecți, va contesta toate încercările de P.U.Z.-uri în zona cartierului Gai, unde se propun imobile cu regim de înălțime mai mare de P+2E,” a declarat Rahela Georgiana Hac, avocatul asociației în această speță.

„Investitorii trebuie să înțeleagă că acest cartier este unul predominant de case, iar locuitorii lui nu doresc blocuri în curțile vecine. Ei își doresc intimitatea cu care sunt obișnuiți și încurajează realizarea de proiecte care să fie în concordanță cu țesutul urban existent”, adaugă avocatul.

Printre principalele obiecții exprimate de Asociație se numără:

1. Amplasarea față de vecinătăți – Proiectul prevede construcția unui imobil cu înălțimea de 7 niveluri, situat în vecinătatea unei unități militare, ceea ce ar putea aduce atingere intereselor de securitate națională. Avem speranța că acest proiect nu poate să treacă neobservat de către responsabilii Ministerului Apărării Naționale, care trebuie să aibă un punct de vedere pe această temă.

2. Procentul de ocupare al terenului – Documentația propusă încalcă prevederile legale (HG525), depășind procentul maxim de ocupare admis de 20% pentru clădiri cu mai mult de trei niveluri, înlocuind acest criteriu cu unul de 40%, specific altor tipuri de dezvoltări.

3. Prezența liniilor de înaltă tensiune – Terenul este traversat de două linii de înaltă tensiune (400 KV), element ce a fost omis în prezentarea oficială a proiectului.

4. Spațiile verzi – În ciuda cerinței legale de a asigura un minim de 25% spațiu verde, documentația sugerează includerea unor spații de joacă și parcări înierbate ca „spațiu verde,” fapt considerat inadmisibil de către Asociație.

5. Impactul asupra traficului – Se estimează că investiția va aduce un flux suplimentar de peste 300 autovehicule, ce ar putea sufoca infrastructura locală fără investiții prealabile în modernizarea rețelei rutiere.

6. Compatibilitatea urbanistică – Asociația consideră că proiectul ar deteriora caracterul specific al cartierului Gai, compus preponderent din locuințe cu regim mic de înălțime.

În concluzie, Asociația Gai Cartierul Nostru solicită „respingerea oportunității realizării acestui proiect și refacerea lui în conformitate cu specificul și cerințele urbanistice ale cartierului și face apel la autorități să ia în considerare toate aspectele prezentate înainte de a emite un aviz favorabil”.

Foto: Google Earth

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.