Colectează separat, pentru un Arad curat!

Colectează separat, pentru un Arad curat!

Asociația „Principele Nicolae” derulează campania „Colectează separat, pentru un Arad curat!”.

Asociația „Principele Nicolae” desfășoară o companie de informare și conștientizare a populației din zona de blocuri a Municipiului Arad privind colectarea separată a deșeurilor menajere.

Șase echipe de operatori de sondaje sunt prezenți, de luni până vineri, în perioada 15 octombrie – 22 noiembrie, în peste 120 de puncte de colectare a deșeurilor pentru a efectua un sondaj de opinie privind cunoașterea de către arădeni a regulilor de colectare separată a deșeurilor și a obiceiurile lor în privința reciclării și grija față de mediu

Proiectul se realizează în colaborare cu operatorul de salubritate care preia situațiile întâlnite din teren.

În municipiul Arad deșeurile menajere din zona de blocuri se colectează separat pe 5 fracții: verde – ambalajele din sticlă, galbe – ambalajele din plastic și metal, albastru – ambalajele din hârtie și carton, maro – deșeurile biodegradabile și negru – deșeurile reziduale.

„Colectează separat, pentru un Arad curat!”

„Colectează separat, pentru un Arad curat!” este o campanie derulată de Asociația „Principele Nicolae” pentru informarea și conștientizarea arădenilor privind popularizarea regulilor de colectare separată a deșeurilor și de verificare a obiceiurilor lor în privința reciclării.

Principele Nicolae s-a deplasat la Arad pentru această campanie de conștientizare a arădenilor privind responsabilitatea cetățenilor de a sorta și recicla deșeurile chiar de acasă, direct de la sursă, ocazie cu care a declarat: ”Prin acest proiect, ne propunem să aflăm cât mai multe detalii de la arădeni, să înțelegem care sunt obiceiurile lor de colectare a deșeurilor, încă de la generarea lor, pentru a vedea unde se pot îmbunătăți procesele operatorului de salubritate, în parteneriat cu autoritățile locale. Îi invit pe toți locuitorii din Arad, din zona de blocuri, să ni se alăture acestui proiect, să colaboreze cu operatorii noștri de sondaje, să răspundă la cele 10 întrebări din chestionar, totul în mod anonim, să ne aloce două minute din timpul lor, pentru ca la final să facem împreună un Arad mai curat, să punem municipiul lor în topul național al reciclării!”

6 echipe de operatori de sondaje

Asociația „Principele Nicolae” a angajat cu contract individual de muncă, pentru o lună de zile, 12 operatori de sondaje care vor sta în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08:00 – 12:00 și 15:00 – 19:00 în fața containerele în care arădenii, din zona de blocuri, colectează deșeurile municipale. În fiecare zi se vor deplasa într-un nou punct de colectare, pentru a acoperi tot orașul.

Asociația și-a propus să fie prezentă în peste 120 de puncte de colectare a deșeurilor din Municipiul Arad. În prima săptămână de proiect s-au efectuat deja peste 250 de chestionare în 20 de puncte de colectare a deșeurilor.

Operatorii de sondaje angajați de asociație sunt ușor de recunoscut după echipament: au veste verzi personalizate cu regulile de colectare, șapcă, legitimație, iar chestionarele se realizează direct pe tabletă, în mod anonim, doar la punctele de colectare a deșeurilor.

Colaborarea cu operatorul de salubritate pentru transmiterea situațiilor din teren

Asociația colaborează cu operatorul de salubritate, căruia îi transmite zilnic situațiile atipice descoperite în teren privind depozitările ilegale de deșeuri periculoase din menajer, deșeuri nepericuloase din construcții și amenajări, deșeuri voluminoase sau chiar anvelope uzate.

Asociația reamintește arădenilor că este o obligație legală colectarea separată a deșeurilor pe care le generează și că au o responsabilitate față de fiecare dintre noi pentru a proteja mediului înconjurător.

În plus, anul trecut, Asociația Principele Nicolae a derulat un proiect similar în Municipiul Alba Iulia pe perioada verii , când s-au acoperit toate punctele de colectare din zona de blocuri unde sunt insulele digitalizate.

Recapitularea regulilor de colectare separată a deșeurilor în Municipiul Arad

În cadrul acestui proiect, Asociația Principele Nicolae, prin echipele de operatori de sondaj în toate cartierele din Arad de blocuri, după efectuarea chestionarului cu cele 10 întrebări, înmânează și un flyer cu recapitularea regulilor de colectare separată a deșeurilor din Municipiul Arad.

Flyerul este realizat de operatorului de salubritate delegat de autoritățile din Arad pentru prestarea serviciului de colectare a deșeurilor municipale.

Regulile de colectare separată în Arad

          •        Ambalajele din sticlă: borcanele și sticlele din sticlă trebuie golite și clătite înainte de a fi depozitează în containerele verzi de pe platformele publice.

          •        Ambalajele din plastic și metal: PET-urile, pungile și folia, dozele, cutiile și capacele din aluminiu, ambalajele de Tetra Pak, trebuie să fie golite, clătite și strivite, acolo unde este cazul, înainte de a fi depozitate în containerele galbene de pe platformele publice.

          •        Amabalajele din hârtie și carton: revistele, ziarele, maculatura, cofragele de ouă, cartoanele de la doverse colete, cutiile de pizza curate și golite, trebuie să fie pliate și depozitate în containerele albastre de pe platformele publice.

          •        Deșeuri biodegradabile: resturi de fructe și legume, proaspete suu gătite, resturi de pâine și cereale, zaț de cafea, pliculețele de ceai, dar fără săculețele de plastic, coji de ouă nevopsite, coji de nucă, resturi vegetale etc. fără nici un fel de ambalaj, inclusiv sacii menajeri, trebuie să fie depozitate în containerele cu capac maro de pe platformele publice.

          •        Deșeurile reziduale: resturile alimentare din carne și pește, gătite sau crude, vesela spartă, excrementele de animale, scutece, tampoane  sau alte deșeuri contaminate, care nu se pot recicla, dar care nu sunt deșeuri periculoase, se vor depozita doar în conintainerele negre pe de platformelele publice.

Informațiile complete privind regulile de colectare separată a deșeurilor menajere, cât și campaniile periodice de colectare a deșeurilor voluminoase și textile, de exemplu, sunt disponibile pe site-ul operatorului de salubritate, RETIM în secțiunea utile: https://retim.ro/utile-arad/ 

Despre Asociația Principele Nicolae

Asociația Principele Nicolae este implicată activ în proiecte educaționale, ecologice și culturale, promovând valori precum sustenabilitatea, responsabilitatea socială și grija față de mediu. Prin inițiativele sale, asociația dorește să inspire comunitățile din întreaga țară să adopte un stil de viață mai verde și să contribuie activ la protejarea planetei.

Pentru mai multe informații despre proiect și despre cum poți contribui la succesul acestei campanii, te invităm să accesezi site-ul Asociației Principele Nicolae și să urmărești activitățile noastre pe rețelele de socializare.

Sursa foto: Asociația „Principele Nicolae”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.