1.000 de zile la granița cu războiul și un milion de ore de muncă în sprijinul refugiaților

1.000 de zile la granița cu războiul și un milion de ore de muncă în sprijinul refugiaților

24 februarie 2022 a declanșat o situație de alertă pe tot teritoriul României, sute de organizații și instituții ale statului au pornit atunci acțiuni de sprijin pentru valurile de refugiați ucraineni care se revărsau prin toate punctele de frontieră cu Ucraina.

Fundația SERA România a coordonat încă din primele zile un amplu consorțiu umanitar ce a reunit 35 de organizații, generând o rețea de sprijin la nivel național, care a intervenit în sprijinul refugiaților și a contribuind la asigurarea echilibrului social pentru populația din România. Proiectul a fost posibil cu sprijinul confederației globale CARE, care a intervenit în România  prin intermediul a doi parteneri: Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), formând o rețea umanitară intitulată CARE FOR UKRAINE, care a ajuns cu acțiuni de suport la aproape 230.000 de persoane afectate de conflict, în ultimii doi ani și jumătate.

1.000 de zile război și un milion de ore de muncă!

În cele 1000 de zile care s-au scurs de la debutul invaziei Ucrainei peste 10 milioane de oameni care au fugit din cale războiului au tranzitat România. Rețeaua umanitară CARE FOR UKRAINE, cu toți partenerii săi, au derulat acțiuni de sprijin distribuind peste 800 tone de produse alimentare, 11 tone de produse de igienă personală și au investit peste 1.000.000 de ore de muncă ce s-au transformat în acțiuni de sprijin pentru ⁠229.787 beneficiari unici în Ucraina, România și Republica Moldova.

„Acest moment de bilanț, al celor 1000 de zile scurse de la debutul conflictului, ne face să reflectăm nu doar la cele peste un milion de ore de muncă, ci și la experiența extraordinară acumulată de rețeaua CARE FOR UKRAINE. Deși intervențiile coaliției s-au redus în prezent, lecțiile și competențele acumulate rămân. A fost o intervenție localizată, care a vizat nu doar oferirea unui sprijin imediat migranților, ci și consolidarea organizațiilor implicate, sporindu-le capacitatea operațională. Mai mult decât atât, lăsăm în urmă fundații solide pentru viitoare inițiative umanitare.”, precizează Bogdan Simion, directorul executiv al Fundației SERA România.

Proiectul a strâns laolaltă organizații non-guvernamentale din toată țara, permițând o acoperire geografică în toate punctele cheie (granițe, zone în care comunitățile de refugiați au aderat preponderent), dar a realizat și colaborări esențiale cu instituțiile statului, cum ar fi Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului precum și cu instituțiile administrației publice centrale. Alături de Fundația SERA România, partenerul CARE France  și FONPC (o organizație umbrelă cu peste 65 de membri), a  fost implementat un program multisectorial de către 35 de parteneri din România și din Republica Moldova.

Alte cifre ale intervenției CARE FOR UKRAINE în România, până la data de 1 noiembrie 2024:

– beneficiari care au primit asistență socială –151.477

– beneficiari care au primit asistență psihologică – 34.214

– beneficiari care au primit asistență medicală și tratament – 19.307

– pachete cu hrană distribuite – 106.364

– truse de igienă personală – peste 70.000 în România și Republica Moldova

– numărul de beneficiari sprijiniți cu produse alimentare în România – 124.526

– numărul de beneficiari sprijiniți cu produse alimentare în Ucraina – 69.314

– numărul refugiaților sprijiniți la punctele de graniță Siret și Isaccea – 56.455

– numărul de copii ucraineni înregistrați prin sprijinul echipelor mobile în cadrul programul Primero, pilotat de Fundația SERA România cu sprijinul ANPDCA și Unicef – 39.046 

Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE Franța și FONPC în ultimii doi ani au fost: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația Esperando, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asociația ASSOC Baia Mare, Asociația AUTISM Baia Mare, Asociația Create Yourself, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică – ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația  „Rădăuțiul Civic”, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Națională Cercetașii României, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Copii și Părinți, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Asociația eLiberare, Asociația Keystone Human Services International Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” Moldova, Centrul de Drept al Femeilor Moldova, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.

Sursa foto: Fundația SERA România

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.