Lipsa de bani a Guvernului și planul de a atrage bani la buget scoate la suprafață cel puțin o parte din economia subterană ce pune Fiscul la lucru.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală este o structură specializată care a fost înființată în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și reprezintă un mecanism unic de control menit să înlăture paralelismele și să elimine astfel evaluarea fiscală diferită sau chiar contrară a aceleiași operațiuni economice.
În prima jumătate a acestui an, în perioada decembrie 2013-iunie 2014, inspectorii de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) au controlat aproape 17.000 de firme, mai exact 16.514 de contribuabili.
În urma acțiunilor de verificare, firmele au plătit la stat o sumă de aproximativ 1,08 miliarde de lei, ce reprezintă amenzi aplicate, confiscări și prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală, conform informațiilor furnizate de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Attila Gyorgy, deputatului Cocei Erland pe tema combaterii evaziunii fiscale.
Secretarul de stat a mai precizat că aceste controale ale DGAF au vizat „combaterea fermă a evaziunii fiscale, îmbunătățirea conformării voluntare și creșterea eficienței colectării, având drept obiectiv creșterea veniturilor statului ca procent din PIB”.
Inspectorii DGAF au acordat o atenție deosebită domeniilor de activitate cu risc fiscal ridicat, precum și profilelor de risc ale contribuabililor care își desfășoară activitatea în aceste domenii și care sunt implicați în tranzacții fictive.
„Astfel, prin această abordare complexă sunt vizați atât contribuabilii care prezintă un risc fiscal ridicat, cât și modul de fraudare utilizat sau în care sunt implicați, precum și obligațiile fiscale sustrase de la plata către bugetul consolidat al statului, corespunzătoare operațiunilor efectuate”, se mai arată în informațiile furnizate de Attila Gyorgy.
sursa: money
Lasă un comentariu