Ziua internațională a cafelei

Ziua internațională a cafelei

29 septembrie este Ziua Internationala a Cafelei, una dintre cele mai consumate bauturi. Astazi o gasim peste tot in diferite soiuri unele mai aromate ca altele. La fiecare cafenea si automat gasim cafea fiind cea mai bauta bautura din lume. Dar cati dintre voi cunoasteti istoria cafelei?

Primele atestari documentare despre cafea au fost descoperite ca fiind din sec. al IX-lea, desi despre efectul sau energizant exista legende cu mult mai vechi. La inceput, cafeaua era consumata ca aliment, nu ca bautura, de catre razboinicii triburilor est-africane, pentru a le da energie si forta in lupta.

Ulterior, prin anul 1000, boabele de cafea erau folosite drept medicament. Vraziul Avicenna facea o bautura fermentata din fructele uscate de cafea.

Initial, cafeaua era considerate ca fiind de facture religioasa, motiv pentru care a si reusit sa se raspandeasca cu repeziciune si sa capete un character mistic.

Conform legendelor, cafeaua a fost descoperita intamplator de catre un crescator de capre yemenit, care a observant ca dupa ce mancau fructele rosii ale unui arbust, caprele sale deveneau foarte energice si agitate. Intr-o zi, omul a cules cateva fructe dint-acelea si a mers cu ele la o biserica unde preotul a fiert fructele respective si a rezultat o bautura amariue, dar aromata care alunga somnul.

Lasand legendele deoparte, originea cafelei o gasim pe continental african, in regiunea Kaffa din Etiopia. De aici se raspandeste in Yemen, Arabia si Egipt.

Abia prin sec. al XIV-lea cafeaua incepe sa fie comercializata, fiind cunoscuta pentru potentialul sau urias. Insa la scara larga cafeaua este introdusa in comert abia trei secole mai tarziu, in sec. al XVII-lea, cand ajunge sa fie cultivate si in Indonezia, unde fusese adusa de catre colonistii olandezi de pe insulele Sumatra, Java, Sulawesi sau Bali. In Europa ajunge prin portul din Venetia cu ajutorul negustorilor arabi, prezenti in port.

Efectele consumului de cafea asupra sanatatii au fost studiate pentru pentru a determina modul in care consumul de cafea afecteaza oamenii. Cafeaua contine mai multe componente, despre care este cunoscut ca afecteaza corpul uman la nivel chimic. Insusi bobul de cafea contine, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, substante chimice care sunt considerate psihotropice usoare pentru om. Aceste substante sunt toxice in doze mari. Cafeaua contine cafeina, care actioneaza ca un stimulent.

Cercetarile recente au descoperit efecte suplimentare de stimulare ale cafea, care nu sunt legate de continutul sau de cofeina. Cafeaua contine un agent chimic, in prezent necunoscut, care stimuleaza productia de cortizon si adrenalina, doi hormoni de stimulare.

Pentru ocaziile cand cineva isi doreste sa se bucure de savoarea cafelei insa fara prea multa stimulare, cafeaua decafeinizata este o optiune. Aceasta este o cafea din care cafeina a fost indepartata prin diverse procedee fizice sau chimice. De obicei insa, cafeaua decafeinizata isi pierde o parte din aroma prin aceste procedee.

Ca să sărbătoriți această zi, luați-vă o cană de cafea aburindă și gândiți-vă că fiecare zi începe cu ea. Faceți-vă zilele mai calde si mai aromate.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.