Bucureștiul va găzdui în 2015 întâlnirea anuală a Asociației Cimitirelor Semnificative din Europa, ce reunește 179 de lăcașe din 22 de țări, printre care și Cimitirul Bellu, informează Primăria Capitalei.
Reprezentanți ai Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București au participat, de joi până sâmbătă, la întâlnirea anuală a ASCE, care s-a desfășurat la Barcelona și a reunit peste o sută de istorici, arhitecți, profesori, precum și reprezentanți ai administrațiilor locale din orașele membre. Președintele ASCE, Lidija Pliberšek, a salutat eforturile pe care Bucureștiul le face pentru promovarea muzeului Bellu („Gradina cu suflete a Baronului Bellu”) și a anunțat că a ales Capitala pentru întâlnirea anuală din 2015.
„Bucurestiul este un oras bogat in istorie, arhitectura si cultura, iar prezentarea de astazi ne intareste convingerea ca patrimoniul funerar al capitalei Romaniei merita sa fie cunoscut in lume. ASCE va va sprijini in acest sens, prin toate mijloacele de care dispune”, a spus presedintele asociatiei.
Totodată, conducerea ASCE și-a reafirmat disponibilitatea de a sprijini orașele membre, printre care și Bucureștiul, în accesarea de fonduri europene pentru implementarea unor proiecte de modernizare a cimitirelor din rețea. O parte din această finanțare ar urma să fie investită în proiecte specifice care să conducă la creșterea numărului de turiști care vor vizita cimitirele aflate în circuitul ASCE. Ruta europeană a cimitirelor semnificative generează, anual, peste 5 milioane de turiști.
Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa a fost fondată în 2001 în orasul italian Bologna. Actul de constituire a fost semnat de nouă orașe: Barcelona, Bergen, Bologna, Copenhaga, Genoa, Koln, Ljubliana, Stockholm și Torino. În prezent, asociația reprezintă interesele a 179 de cimitire din 22 de țări. Este vorba despre: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Elveția, Marea Britanie, Suedia și din 2010 și România. Singurul așezământ de acest fel din România care face parte din circuitul european este Cimitirul Bellu din Capitală („Gradina cu suflete a Baronului Bellu”).
Printre valorile pe care ASCE și le asumă se regăsesc constientizarea cetățenilor europeni cu privire la valorile culturale și istorice pe care cimitirele reprezentative le adăpostesc și protejarea acestor valori împotriva oricărui tip de agresiune. Asociația își propune, în același timp, să promoveze cimitirele europene ca parte fundamentală a patrimoniului uman, cooperarea pentru protejarea și restaurarea monumentelor dar și să ofere posibilitatea membrilor săi să poata împărtăși experiențe și bune practici. Membrii asociației au posibilitatea să realizeze proiecte comune și să colaboreze pentru utilizarea inovațiilor tehnologice în domeniu.
sursa: 9am.ro
Lasă un comentariu