În 17 octombrie 1979, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India. A fondat ordinul Misionarii Carităţii şi, timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.
Maica Tereza, nascuta Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (se citeste Agneza Gongea Boiagiu), (n. 26 august 1910, Skopje, Macedonia – d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), calugarita catolica de origine albaneza (mama sa) care a fondat ordinul Misionarii Caritatii in Kolkata (Calcutta), India in 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a ingrijit saracii, bolnavii, orfanii si muribunzii, conducand si extinderea Misionarilor caritatii, mai intai in toata India, apoi si in alte tari. Tatal sau, de origine aromana, a murit cand fiica avea zece ani. Din acel moment, Agneza Gongea Boiagiu nu a mai avut contact cu ramura aromana a familiei sale.
A intemeiat ordinul „Misionarele Caritatii”. A primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificata de Biserica Catolica in 19 octombrie 2003.
Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (Gonxhe insemnand boboc in albaneza) s-a nascut in 26 august 1910, in Üsküb, Imperiul Otoman (acum Skopje, capitala Republicii Macedonia). Desi s-a nascut in 26 august, ea considera ca 27 august, ziua in care a fost botezata, era „adevarata ei zi de nastere.”
Ea a fost cea mai mica dintre copiii familiei din Shkodër, Albania, avand ca parinti pe Nikollë si Drana Bojaxhiu.
Tatal ei era implicat in politica albaneza. In 1919, dupa o intalnire politica, in care Skopje era lasata in afara Albaniei, el s-a imbolnavit si a murit, cand Agnesë avea opt ani[4], pe vremea Imperiului Otoman. Dupa moartea tatalui ei, mama ei a crescut-o ca romano-catolica.
sursa foto: femeiasecolului21.ro
Lasă un comentariu