Camera Deputaţilor a respins, marţi, Legea amnistiei şi graţierii. Votul a fost unul covârşitor: 293 de deputaţi din 297 prezenţi au votat împotriva proiectului de lege.
Subiectul nu a mai fost dezbătut, ci supus direct la vot. Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, a dat asigurări anterior că social-democraţii vor vota pentru respingerea legii.
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a salutat respingerea de marţi a Legii amnistiei şi graţierii, de către Camera Deputaţilor.
„După ce a stat mai bine de un an în sertarele din Parlament, legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă astăzi în Plenul Camerei Deputaţilor. Deci, se poate!”, a scris pe Facebook Klaus Iohannis.
Subiectul a fost introdus în Parlament pe neaşteptate şi era cât pe ce să fie votat la data de 10 decembrie 2013, zi pe care presa şi Opoziţia au numit-o „marţea neagră”.
Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi după ce PNL s-a răzgândit şi nu a mai dorit să îl susţină.
ACL şi Klaus Iohannis, candidatul alianţei la alegerile prezidenţiale, au susţinut în repetate rânduri pe parcursul acestui an că Alianţa PSD-UNPR-PC a ţinut proiectul la sertar aşteptând ca Victor Ponta să câştige alegerile prezidenţiale şi legea să fie votată fără a exista riscul scandalizării opiniei publice.
Mai mult, Klaus Iohannis l-a provocat pe contracandidatul său Victor Ponta să hotărască „bărbăteşte” convocarea Parlamentului şi respingerea acestei legi cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale.
După victoria categorică obţinută de Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale, Valeriu Zgonea şi Victor Ponta au acceptat ca legea să fie pusă de urgenţă pe ordinea de zi şi au susţinut că PSD va vota pentru respingerea ei. Numeroşi lideri PSD, inclusiv Liviu Dragnea, au declarat că Legea amnistiei e posibil să fi fost unul dintre lucrurile cheie care au înclinat balanţa în favoarea lui Iohannis la alegerile din 16 noiembrie.
Camera Deputaţilor este camera decizională.
Lasă un comentariu