Te-ai întrebat vreodată de unde provine denumirea fructului clementină?
Ei bine, Vital Rodier („fratele Clement”, în religie), un monah francez agronom de la sfârşitul secolului al XIX-lea, membru al unei comunităţi creştine, se ocupa cu grădinăritul şi de plantaţiile dintr-un orfelinat aflat în Misserghin, orăşel algerian din regiunea Oran.
Acolo, împreună cu botanistul Louis-Charles Trabut, care era preşedintele Societăţii de horticultură din Algeria, i-a venit ideea să încrucişeze un mandarin cu un portocal, scrie Direct Matin.
În urma experimentului a rezultat un fruct nou din categoria citricelor, ce a produs bucuria copiilor din orfelinat, deoarece avea miez dulce, aromat, zemos, fără sâmburi, cu o coajă mai subţire, roşie şi lucioasă, mai uşor de decojit.
Mai întâi fructul s-a numit „mandarinetă”, apoi „clementină”, la iniţiativa botanistului Louis-Charles Trabut, ca un omagiu adus „fratelui Clement”.
Clementina face parte din categoria citricelor cu gust dulce acrişor, în funcţie de cât sunt de coapte.
Foto: wikimedia.org
Lasă un comentariu