Cea de a VIII-a ediţie a Galei Sportului Arădean, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai valoroşi sportivi, antrenori, manageri ai anului 2014 şi nu numai, a avut loc joi în Sala Ferdinant a Palatului Administrativ. În absenţa primarului Gheorghe Falcă şi a viceprimarilor Cătălin Ţiţirigă şi Levente Bognar, rolul de a reprezenta Municipalitatea i-a revenit consilierului local Ovidiu Moşneag.
„Chiar dacă avem condiţii mai delicate, municipalitatea a făcut tot posibilul pentru a păstra tradiţia, pentru a demonstra că ne pasă de cei care ne fac cinste sportului arădean. Sportivii şi antrenorii cu rezultate deosebite trebuie răsplătiţi pentru munca depusă de-a lungul unui an, ei fiind ambasadorii noştri cei mai buni, cu care trebuie să ne mândrim”, a spus, în deschiderea galei, Ovidiu Moşneag.
Pentru început, au fost acordate trei premii speciale: lui Valentin Maxim, cunoscut ca „luptătorul cu o mână”, maestru de Kung Fu care a ajuns să practice acest sport şi să conducă propriul său club în ciuda faptului că şi-a pierdut braţul drept în copilărie, în urma unui tragic accident. Cel de al doilea premiu special i-a fost acordat prof. Ovidiu Şerban, antrenor de rugby, preşedintele CSU „Aurel Vlaicu”, iar cel de al treilea atletului Rolland Unterweger, care a participat „pe cont propriu” la mai multe ediţii de maraton, obţinând de fiecare date clasări onorante.
Cei mai buni antrenori arădeni ai anului 2014 au fost desemnaţi Karina Franiov şi Ciprian Hegyi, de la CSM Arad (gimnastică artistică); Daniela Chiriac, de la CSU „Aurel Vlaicu” (gimnastică ritmică) şi Sebastian Lucaci, CSM (înot).
A urmat prezentarea sportivului care va beneficia în anul 2015 de Bursa „Eugen Roman”. Este vorba de halterofilul Emanuel Dancu, de la CSMK, sportiv de mare perspectivă, care face parte dintr-o familie modestă. Familia Danciu are cinci copii, din care trei practică halterele la nivel de prerformanţă.
Cei mai valoroşi descoperitori de talente au fost desemnaţi antrenorii Ioan Coste, de la CS Astra Arad (lupte greco-romane) şi Adrian Jigău, de la CSM (haltere).
În continuare, au fost acordate două premii speciale pentru întreaga carieră, antrenorilor Gheorghe Muscă (caiac) şi Constantin Wunsch (antrenor emerit – baschet) care a descoperit multe dintre numele importante ale baschetului feminin din Arad şi Timişoara în ultimele două decenii.
Trecând la activitatea sportivă a anului 2014, Ramona Haidu, de la CSU „Aurel Vlaicu” (gimnastică sportivă) a fost desemnată „antrenorul anului”, prof. Vasile Păltineanu, directorul CSM Arad, a fost desemnat „managerul anului”, CSM Arad a fost desemnat „clubul anului” iar vicecampioana baschetului feminin românesc şi deţinătoare a Cupei României, Universitatea „V. Goldiş” ICIM a fost desemnată „echipa anului”.
La final, a fost prezentat clasamentul primilor zece sportivi arădeni în 2014. Cel mai bun sportiv arădean în 2014 a fost desemnat Marius Petruse, de la CSU „Aurel Vlaicu”, campion mondial la aerobic – dance, podiumul fiind completat de halterofilul Florin Vizitiu, de la CSM, şi jucătoarea de tenis de masă Bernadett Balint, tot de la CSM.
Pe locurile următoare s-au clasat, în ordine, Mihai Mihuţ, de la CS Astra (lupte greco-romane), Mădălina Florea, de la CSU „Aurel Vlaicu” (atletism, alergătoare de fond), Daniela Dodean- Monteiro, de la CSM (tenis de masă), Andrei Gag, de la CSM (atletism, aruncarea discului), Luca Kunszabo, de la CSM (judo), Alexandru Fărcuţiu, de la Liceul Sportiv – CSM (înot) şi Gabriel Sonoc de la Liceul Sportiv – CSM (înot).
Potrivit lui Ovidiu Moşneag, clasificarea sportivilor a fost făcută în baza punctajelor Comitetului Olimpic Român, diplomele şi plachetele fiind însoţite şi de premii în bani.
A surprins neplăcut absenţa primarului Gheorghe Falcă şi a celor doi viceprimari de la eveniment, fapt a născut destule comentarii dezaprobatoare în rândul celor prezenţi. „Atâta importanţă dau ei sportului”, a fost concluzia trasă de mulţi dintre sportivi.
Lasă un comentariu