Dacă locuiești departe de locul de muncă și ești nevoit zilnic să faci NAVETA, nu e de mirare că te simți mai tot timpul obosit.
Tocmai deplasarea către birou ar putea fi cauza, susțin cercetătorii canadieni. Rezultatele unui studiu efectuat de aceștia arată că există o legătură strânsă între navetă şi epuizare.
Doar 20 de minute petrecute în drumul spre muncă pot fi atât de stresante, încât pot provoca epuizare profesională, cunoscută drept sindromul Burnout şi cinism.
Acest lucru poate duce la epuizare fizică sau emoţională, o senzaţie de neplăcere faţă de locul de muncă şi chiar îi poate face pe unii oameni să îşi părăsească jobul.
Oamenii de ştiinţă susţin că riscul de epuizare depinde de distanţa parcursă către birou, de mijlocul de transport (maşină, tren, autobuz sau bicicletă), dar şi de locul în care se află slujba: dacă aceasta este poziționată într-o zonă rurală sau urbană.
Oamenii care călătoresc cu maşina într-un oraş mai mare sunt mai stresaţi, în timp ce aceia care fac naveta către zonele rurale sau cele suburbane sunt mai puţin stresaţi.
Studiul mai arată că pasagerii din maşină pot fi mai stresați decât cei care conduc automobilele.
Nici cei care locuiesc în zonele rurale nu sunt feriţi de riscuri. Cercetătorii au remarcat că persoanele care petrec mai mult timp în mijloacele de transport publice se simt mai puţin eficiente la locul de muncă.
Chiar şi bicicliştii au de suferit, în special în suburbii, pentru că există mai puţine elemente de siguranţă în trafic, decât în marile orașe, unde aceștia au acces la elementele de siguranță, cum ar fi piste pentru biciclete și trecerile de pietoni, care cresc sentimentul de control asupra navetei.
Pentru acest studiu, cercetătorii canadieni au analizat datele de la 1.942 de navetişti care lucrau în 63 de companii din Quebec și aveau vârste cuprinse între 17 şi 69 de ani.
Foto: capitalbay.comz
Lasă un comentariu