PUNCT DE VEDERE REFERITOR LA PROPUNERILE LEGISLATIVE PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA LEGII 230/2007

PUNCT DE VEDERE REFERITOR LA PROPUNERILE LEGISLATIVE PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA LEGII 230/2007

Uniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad apreciaza toate initiativele de modificare si completare a legii de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari nr.230/2007, atunci cand acestea vin in definirea si incadrarea in lege a nenumaratelor situatii aparute in asociatiile de proprietari datorita noilor aspecte economico – sociale de care trebuie sa tinem cont.

Prezentam punctul nostru de vedere referitor la propunerile legislative:

  1. PL – X nr.236/2014 – Propunere pentru completarea art.49 din Legea 230/2007 – Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, pentru introducerea aliniatelor (4) – (7) .

Aceasta initiativa legislativa urmareste ca familiile al caror venit net minim lunar pe membru de familie sau persoana singura nu depaseste 1000 lei, sa fie scutite de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza catre asociatia de proprietari, daca isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prevederilor propuse.

NU SUSTINEM acest proiect deoarece stabilirea de penalitati nu are caracter obligatoriu, ea fiind hotarata la nivelul asociatiilor de proprietari.

Prin aplicarea noilor propuneri privind art.49/230/2007 se va obtine o incurajare la neplata cotelor de contributie la cheltuielile comune ale asociatiilor de proprietari, blocandu-se astfel bunul mers al asociatiilor.

In opinia noastra legiuitorii ar trebui sa intervina asupra penalitatilor aplicate de furnizorii de utilitati, intrucat marea majoritate a cetatenilor au venituri foarte mici, iar preturile la utilitati sunt la limita suportabilitatii.

  1. PLX – 261/2015 – NU SUSTINEM Completarea art.48/230/2007 cu aliniatele

(3) Prin derogare de Ia alineatele anterioare, stabilirea        repartizarea sumei lunare aferente existentei, inchirierii, utilizarii, repararii, reviziilor tehnice a ascensoarelor din cadrul imobilelor de locuinte de tip condominiu, se stabilqte prin hotararea adunarii generale a asociatiei, care poate stabili, pentru imobilele — apartamente situate Ia parterul cladirii, diminuarea participarii la aceste cheltuieli, inclusiv eliminarea acestora.

(4) Ori de cate ori conducerea asociatiei de proprietari primeste o astfel de solicitare, este obligata sa o supuna dezbaterii si aprobarii adunarii generale la prima sedinta programata, dau nu mai tarziu de 3 luni de la data inregistrarii.

(5) Daca in acest interval, asociatia nu programeaza nici nu se intruneste in adunare generala, hotararea se poate lua in scris, pe baza de tabel de semnaturi, daca intruneste numarul necesar de aprobari conform legii.

Aceste articole stabilesc si repartizeaza sumele lunare aferente existentei. inchirierii, utilizarii, repararii si reviziilor tehnice a ascensoarelor din cadrul imobilelor de locuinte de tip condominiu. Nu putem accepta ignorarea art.32 alin (3) care precizeaza ca « Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii. » Facem trimitere si la actul de proprietate unde se defineste clar proprietatea individuala si proprietatea comuna.

  1. PLX – 269/2014 – Referitor la modificarea art.10/230/2007 in sensul stabilirii obligatiilor presedintelui si administratorului asociatiei de proprietari, de a elibera, la solicitarea scrisa a proprietarului o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcat, pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul a penalitatilor NU SUSTINEM intrucat reglementarea se regaseste mai amplu la art 12 lit A din H.G. 1588/2007.
  2. PLX – 325/2014 – La propunerea de sanctionare cu amenda de la 500-3000 lei pentru nerespectarea obligatiei de a afisa la vedere lista de plata a cheltuielilor precum si modalitatea de calcul in urma careia au rezultat sumele lunare de plata a proprietarilor – NU SUSTINEM PROIECTUL – si motivam prin faptul ca asociatiile de proprietari au o mare problema in alegerea organelor de conducere si control. Din cauza trendului ascendent al divergentelor intre membrii asociatiilor, ne aflam in situatia in care nimeni nu mai accepta sa fie presedinte de asociatie.

5 – La propunerea de completarea a art.31 ca presedintele de asociatie sa dispuna asupra platilor, precizam ca facturile au o data scadenta care trebuie respectata si nu exista facturi prioritare. NU SUSTINEM PROPUNEREA

6 – Privind completarea art.36 cu aliniatele f) – obligativitatea respectarii atributiilor ce-i revin potrivit legii : g) – obligativitatea ducerii la indeplinire a dispozitiilor date de comitetul executiv al asociatiei de proprietari prin presedintele asociatiei si h) – este direct subordonat asociatiei de proprietari ; precizam ca administratorul este un angajat al asociatiei de proprietari iar atributiile acestuia sunt definite, si neindeplinirea acestor atributii constituie contraventie. NU SUSTINEM completarea acestui articol.

  1. NU SUSTINEM   Completarea art.47 cu litera g privind spezele bancare
  2. NU SUSTINEM Completarea art.50 paragraful (1)privind dreptul asociatiilor de proprietari de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei inclusiv cele aferente fondurilor, mai mult de 60 de zile de la termenul stabilit. O prima masura o reprezinta aplicarea penalitatilor dupa 50 de zile de la prima zi de plata , masura care a stimulat in cele mai multe cazuri plata cotelor de cheltuieli.
  1. NU SUSTINEM Completarea art.50 paragraful (1-1) privind dreptul asociatiilor de proprietari de a actiona in instanta institutiile publice si private, societatile comerciale de interes public si privat, agentiile statului, cand exista premisele ca le-au fost aduse prejudicii de catre acestea.Asociatiile au acest drept ca orice persoana fizica sau juridica.
  1. NU SUSTINEM – Modificarea art.26 –«  Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la aplicarea acesteia » venim cu urmatoarele argumente : Conform art.12 lit (a) « Proprietarii membrii ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii :

Drepturi

  1. a) sa participe cu drept de vot la adunarea generala a asociatiei de proprietari,… »

Consideram ca hotararea contrara legii luata in adunarea generala poate fi contestata in instanta in termen de 45 zile de la comunicarea acesteia. Cei care nu isi exercita dreptul de vot in adunarea generala nu sunt interesati de buna desfasurare a activitatii asociatiei de proprietari.

  1. SUSTINEM Completarea art.50 cu paragraful (2-1) – actiunile asociatiei de proprietari impotriva institutiilor publice si private, societatilor comerciale de interes public si privat, agentiilor statului, sa fie scutite de taxa de timbru.
  1. SUSTINEM Completarea art.15 cu paragraful 2).Proprietarii care nu permit accesul delegatului asociatiei de proprietari in spatiul/aparatmentul unde sunt necesare interventii urgente de reparare, inspectare, evaluare, inlocuire a elementelor din proprietatea comuna si se produc pagube materiale si financiare asociatiei de proprietari sau direct proprietarilor, vor suporta despagubirile materiale sau financiare catre asociatia de proprietari/proprietarii direct afectati.
  1. SUSTINEM Completarea art.20 cu paragraful 2-1), cu urmatorul cuprins : Proprietatile persoanelor fizice sau juridice , membri ai asociatiei de proprietari, licitate public de catre un executor judecatoresc, pentru recuperarea unor creante nu pot fi instrainate fara adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa prezinte situatia la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept. Executorul judecatotresc trebuie sa anunte in scris cu confirmare de primire, presedintele asociatiei de proprietari despre demararea procedurii de executare. »   PROPUNEM adaugarea unui alt paragraf (2-2) cu urmatorul text : Proprietatile persoanelor fizice sau juridice, membrii ai asociatiilor de proprietari, licitate public de catre un executor judecatoresc pentru recuperarea unor creante catre alti creditori in afara asociatiei de proprietari nu pot fi instrainate fara actualizarea creantelor inscrise in cartea funciara prin privilegiul imobiliar instituit de asociatia de proprietari.

Sustinerea conventiilor civile ca forma de colaborare in cadrul asociatiilor de proprietari trebuie sa vina odata cu elaborarea unei legi unitara, clara, supla, aplicabila si neinterpretabila si adaptata la noile norme din condominii cu precadere la cele europene.

Conducerea U.L.A.L.Arad
Dorina Lupşe – Preşedinte
Maria Brănişcan – Vicepreşedinte

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.