Ziua de 2 iulie a fiecărui an este una de sărbătoare pentru Schitul Tămand din Protopopiatul Ineu. Şi în acest an, de praznicul „Aducerii Veşmântului Maicii Domnului în Vlaherne şi a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare”, patronii spirituali ai bisericii schitului de la Tămand, au avut loc o serie de manifestări duhovniceşti prilejuite de această ocazie.
Numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, avându-l în frunte pe Arhiepiscopul Aradului, Înalt Preasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu.
La hram au luat parte şi numeroşi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, sau ai unor instituţii publice de prim rang. Â
Pe lângă soborul care a slujit Sfânta Liturghie, au fost prezenţi încă 30 de preoţi din Protopopiatul Ineu, care an de an, de la înfiinţarea Schitului (anul 2009), iau parte la hram şi susţin activităţile misionare şi pastorale desfăşurate aici peste an, arătând prin participarea lor strânsa legătură dintre parohie şi mănăstire în contextul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii şi a marilor păstori de suflete din eparhii”.
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc, la momentul rânduit, şi hirotonia întru diacon a teologului Ovidiu Toderici, profesor în cadrul Seminarului Teologic Ortodox Arad. Pentu merite pastorale, administrative şi misionare deosebite a fost acordată şi distincţia de Iconom Stavrofor părintelui protopop al Ineului, Adrian Zaha.
În bogatul său cuvânt de învăţătură, Înalt Preasfinţitul Dr. Timotei Seviciu a evocat istoria sărbătorii Veşmîntului Maicii Domnului, reliefând rostul veşmintelor şi al îmbrăcăminţii în viaţa omului, mai cu seamă acela al veşmintelor consacrate diverselor demnităţi sau slujiri din societate şi din biserică.
Au fost evocate, de asemenea, momente din viaţa Sfântului Ştefan cel Mare.
Nu în ultimul rând, s-a făcut referire la „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii şi a marilor păstori de suflete din eparhii”, cu trimitere la Schitul Tămand şi la rolul acestuia ca fiind atât locaş de închinare cât şi loc de retragere a vârstnicilor rămaşi în singurătate.
La final, preoţii prezenţi au fost invitaţi de Maica Stareţă monahia Serafima să ia parte la o agapă creştină în cinstea hramului.
Pr. Ciprian Tripa
Lasă un comentariu