Administraţia Bazinală de Apă Crişuri derulează proiectul „Amenajare Valea Groşeni, judeţul Arad”. Proiectul a fost demarat anul trecut, în luna iunie şi are ca scop indeplinirea obiectivelor generale ale „Strategiei naţionale de gestionare pe termen mediu şi lung a riscurilor la inundaţii”, respectiv a obiectivelor sociale, economice şi ecologice, în contextul unei dezvoltări durabile în ceea ce priveşte corpul de apă.
Lucrările propuse sunt amplasate pe cursul văii Groşeni, pe teritoriul administrativ al localităţilor Archiş şi Groşeni. Amenjarea albiei a fost necesară pentru reducerea gradului de risc la inundaţii, asigurarea accesului în gospodării, protecţia construcţiilor din zonele adiacente malurilor, drumurilor şi asigurarea tranzitării debitelor mari lichide şi solide precum şi reducerea gradului de poluare a apei.
„Din cauza pantei accentuate a cursului de apă şi a lucrărilor hidrotehnice existente, viteza de curgere este ridicată şi accentuează efectul erozional pe sectoarele neamenajate. Prin urmare, malurile din localitatea Groşeni prezintă eroziuni active care creează premisele prăbuşirii construcţiilor aflate în imediata vecinătate a cursului, necesitând consolidarea malurilor cu ziduri de sprijin, reducerea pantei generale prin realizarea de căderi şi stabilizarea talvegului albiei cu ajutorul pragurilor de fund. În total, se vor amenaja: 8500 m de albie, se vor construi 7 căderi, 22 de praguri de fund şi ziduri de sprijin pe o lungime de 6992 m. Lucrările sunt aproape de finalizare, căci 90% din acestea sunt deja realizate” a declarat directorul A.B.A Crişuri, Dorel Dume.
Proiectul „Amenajare Valea Groşeni, judeţul Arad” se va finaliza anul acesta în luna decembrie şi va contribui la îndeplinirea obiectivului global al Programului Operaţional Sectorial Mediu, acela de îmbunătăţire a standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu, vizând în principal respectarea aquis-ului comunitar.
Finanţarea proiectului a fost asigurată prin POS Mediu din Fondul de Coeziune în valoare de 10.660.298 lei şi 1.184.477 lei de la bugetul de stat . Valoarea totală a proiectului este de 11.844.775 lei.
Lasă un comentariu