În trecut, copiii mici care vorbeau mai multe limbi erau consideraţi dezavantajaţi datorită faptului că prezenţa a două vocabulare ar putea duce la încetinirea procesului de dezvoltare al limbajului.
Un studiu recent vine să demonteze această teorie. Studiul, efectuat de Georgetown University Medical Centre din Washington, a demonstrat că poligloţii au mai multă materie cenuşie în anumite părţi ale creierului decât cei care vorbesc o singură limbă.
Pentru aceste cercetări s-au analizat creierele mai multor persoane vorbitoare de engleză şi spaniolă, care vorbesc doar engleză, limba natală şi de asemenea, a unor persoane care cunosc limbajul semnelor, ce implică o coordonare a gesturilor şi a vorbirii.
Rezultatele au arătat clar că cei care vorbesc două limbi au mai multă materie cenuşie decât cei care ştiu doar una. În ceea ce priveşte persoanele care cunosc limbajul semnelor, nu s-a observat un nivel mai ridicat de materie cenuşie. Astfel, avem dovada că practicarea unei noi abilităţi produce schimbări în structura creierului.
Printre avantajele învăţării mai multor limbi străine se numără o atenţie sporită şi o îmbunătăţire a memoriei de scurtă durată, zonele creierului responsabile de aceste capacităţi fiind stimulate.
Sursa: Daily Mail.
Sursa Foto: library.escondido.org
Lasă un comentariu