Opt voluntari SEV din Italia, Iordania şi Spania sunt prezenţi la Arad, în cadrul proiectului Eureka, timp de zece luni.
În cadrul proiectului Eureka, coordonat de Societatea pentru Educaţie şi Cultură Nădlac, voluntarii străini desfăşoară activităţi artistice şi educaţionale cu copii din trei şcoli arădene şi două centre. În primele luni de proiect aceştia au organizat, periodic, în şcolile partenere (Scoala Generală Nr. 3 „Iosif Moldovan”, Şcoala Generala Nr. 18 „Avram Iancu” şi Şcoala Gimnazială Nr. 5 Arad) workshop-uri pe teme de mediu, multiculturalitate şi combaterea violenţei prin jocuri şi metode de educaţie non formală.
În ceea ce priveşte partea artistică, voluntarii au implicat copiii în ateliere de teatru de păpuşi, dansuri tradiţionale şi activităţi multiculturale. Vorbim aici despre prezentarea unor tradiţii specifice din Europa şi Iordania precum şi un spectacol de teatru în cadrul unui workshop unde copiii au învăţat mai multe despre Spania.
In centrele unde voluntarii au fost prezenţi pe toată durata verii (Udrea şi Oituz) s-au desfăşurat activităţi indoor şi outdoor în cadrul cărora copiii implicaţi au învăţat un dans tradiţional din Turcia, au participat la ateliere de lucru manual şi ecologie, unde au realizat diverse obiecte şi au sădit plante.
Pe lângă activităţile desfăşurate în şcolile şi centrele menţionate, cei opt voluntari din proiectul Eureka au organizat şi evenimente pentru comunitate şi copii cu dizabilităţi, printre care o campanie care a avut drept temă violenţa împotriva copiilor, urmată de un workshop despre drepturile copiilor.
În cadrul campaniei s-a realizat un spectacol de teatru de păpuşi – „Puterea vocii” (The power of the voice) – al cărui scop a fost de a conştientiza comunitatea despre ce înseamnă violenţa asupra copiilor şi cum poate fi combătută. Ideea spectacolului a aparţinut în totalitate voluntarilor iar păpuşile au fost realizate din materiale reciclabile.
Pentru a promova campania şi pentru ca informaţia să ajungă la cât mai multe persoane s-au mai organizat trei evenimente. Primul a avut loc la începutul lunii iunie într-un centru pentru copii cu dizabilităţi unde voluntarii au renovat curtea, iar spectacolul a venit ca o încununare a muncii lor, al doilea s-a desfăşurat la Şcoala Generală Nr. 18 – „Avram Iancu”, iar al treilea a avut loc în luna august în Parcul Copiilor şi a fost dedicat copiilor din centrele de primire Udrea şi Oituz, pentru care au fost pregătite diverse jocuri de grup şi o cină cu mâncăruri specifice ţărilor de origine ale voluntarilor.
În luna august, tinerii voluntari au început să colaboreze cu o grădiniţă pentru copii cu autism, unde au ajutat educatoarele în diverse activităţi.
Proiectul Eureka este finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +.
Lasă un comentariu