Cazul Nadăş este pe departe de a se fi încheiat odată cu anchetele DNA şi sistarea exploatării de material lemnos din zonă.
Senatorul independent Valer Marian a adresat o interpelare ministrului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Doina Pană, în care îi acuză pe reprezentanţii Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare ( ITRSV) Oradea de „lipsă de reacţie” şi de „favorizare” a tăierilor masive şi nelegale de material lemnos din pădurea inclusă în ocolul silvic privat de la Nadăş.
Lipsă de supraveghere
„Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare ( ITRSV) Oradea are competenţă teritorială pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare. În ultimii ani, numeroşi cetăţeni din judeţul Satu Mare au sesizat tăieri masive şi nelegale de material lemnos în ocoale silvice de stat sau private, pe raza comunelor Tarna Mare, Certeze, Bixad, Târşolţ şi Cămârzana, semnalând că acest fapt se datorează în primul rând lipsei de supraveghere şi de reacţie sancţionatoare a angajaţilor ITRSV Oradea”, îşi începe senatorul Valer Marian interpelarea adresată ministrului Doina Pană.
Favorizare a unor crase nelegalităţi
Potrivit lui Valer Marian, un caz flagrant de ineficienţă a ITRSV Oradea, dar şi de favorizare a unor crase nelegalităţi în ce priveşte exploatarea materialului lemnos, a fost înregistrat în ultimii ani în cazul ocolului silvic privat constituit de soţii Colţeu Alexandru şi Viorica în satul Nadăş comuna Tăuţ judeţul Arad. „Menţionez că, prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în anul 2006, soţii Colţeu Viorica şi Alexandru, cu domiciliul în municipiul Arad, au dobândit în mod fraudulos, respectiv în baza unor testamente presupus false, suprafaţa totală de 8 762 hectare, reprezentând păduri, păşuni, teren arabil şi construcţiile aferente în satul Nadăş comuna Tăuţ judeţul Arad (faptic, suprafaţa întregului sat). În urma unor articole de presă şi a unor interpelări parlamentare, Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat cercetări asupra acestei retrocedări frauduloase în cursul anului trecut. În urma anchetelor DNA, au fost arestaţi şi condamnaţi în primă instanţă doi judecători de la Judecătoria Ineu, care au fost implicaţi în această retrocedare, şi a fost iniţiată revizuirea procesului, care este în curs de soluţionare. Totodată, în cursul acestui an s-a dispus sistarea tăierii de material lemnos din ocolul silvic privat constituit de soţii Colţeu în localitatea Nadăş”, a precizat Valer Marian.
ITRSV Oradea tergiversează verificarea perimetrelor
Locuitorii din satul Nadăş au reclamat că, după retrocedare, familia Colţeu a efectuat tăieri masive şi nelegale de material lemnos din pădurea inclusă în ocolul silvic privat, care reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa retrocedată, beneficiind de lipsa de reacţie şi chiar de favorizarea reprezentanţilor ITRSV Oradea, semnalând că s-a realizat tăiere totală pe anumite perimetre, precum şi că au fost incendiate alte perimetre, a arătat Valer Marian în interpelarea adresată ministrului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.
„Potrivit localnicilor, din ocolul silvic al familiei Colţeu a fost transportat material lemnos evaluat la circa 10 mii de euro pe zi, din care cea mai mare parte a fost exportată în Ungaria iar o parte a fost valorificată în ţară. Deşi localnicii au sesizat aceste tăieri masive şi nelegale, reprezentanţii ITRSV Oradea nu s-au deplansat în zonă pentru a efectua verificările de rigoare şi a lua măsuri de prevenţie sau de sancţionare. Primarul comunei Tauţ şi lucrătorii de la postul local de poliţie ne-au confirmat acest fapt, arătând că nu au ştiinţă ca reprezentaţii ITRSV Oradea să se fi deplasat vreodată la faţa locului pentru a lua măsurile legale. Mai mult, actualmente, reprezentanţii ITRSV Oradea tergiversează verificarea perimetrelor în care s-au efectuat tăieri şi predarea pădurii din ocolul silvic privat, după sistarea tăierilor, în paza reprezentanţilor ocolului silvic de stat din zonă, care au depistat până în prezent în jur de 1000 de cioate provenind de la arbori tăiaţi nelegal”, a precizat Valer Marian.
Să vină Corpul de control al ministerului!
Senatorul îi solicită ministrului să trimită Corpul de control al ministerului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii pentru a verifica situaţia din zona de competenţă a ITRSV Oradea. „În consecinţă, vă solicit să dispuneţi Corpului de control aflat în subordinea dvs. să efectueze o verificare temeinică a activităţii ITRSV Oradea în cazurile semnalate (Nadăş din judeţul Arad, respectiv Tarna Mare, Certeze, Bixad, Târşolţ şi Cămârzana din judeţul Satu Mare), urmând să-mi comunicaţi constatările efectuate, sancţiunile aplicate şi măsurile de remediere şi de prevenţie preconizate”, a cerut Valer Marian.
prea tarziu. padurile vor creste inapoi abia in cateva zeci de ani!
http://www.vatra-daciei.ro/au-dat-foc-padurii-de-la-nadas-pentru-a-ascunde-abuzurile-autoritatilor-prin-inactiune/
Felicitari dlui senator Valer Marian. Dna. ministru Doina Pana ar trebui sa impulsioneze ITRSV Oradea si pentru a se trezi in al 12-lea ceas si sa accelereze putin procesul de predare-primire a paduri pentru luarea in custodie de catre Directia Silvica Arad.