Speriați de efectele adverse pe care le pot avea medicamentele, tot mai mulți români recurg la medicina tradițională chineză, apelând la așa-numitele remedii pe bază de plante.
Ceea ce mulți nu știu este că acestea pot conține metale grele, antibiotice, ADN de leopard, broască sau pisică. Într-un raport publicat în jurnalul Nature Scientific Reports, cercetătorii arată că, adesea, produsele ce trec drept „naturale” conţin metale toxice, nedeclarate. Testele realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Curtin, Murdoch şi Adelaide au arătat că aproape nouă din zece produse conţin şi substanţe nedeclarate, fiind astfel contaminate, voit sau nu. În plus, mare parte dintre produsele analizate aveau mai mult de un produs nedefinit adăugat, putând fi vorba despre produse farmaceutice sau metale toxice.
La categoria metale grele toxice intră arsenicul, cadmiumul şi mercurul, toate găsite în peste jumătate dintre produsele analizate. Oamenii de ştiinţă cred că arsenicul şi mercurul, adesea găsite împreună într-un produs, provin de la pesticidele folosite în agricultură.
Mai mult, analizele de laborator arată că unele produse conțin ADN de leopard de zăpadă (specie aflată în pericol de dispariţie), dar şi de broască, şobolan, câine, pisică sau şarpe.
În unele produse s-au găsit medicamente ca paracetamol, anti-inflamatoare, antibiotice şi nu numai. În plus, s-au găsit şi medicamente care sunt interzise în multe ţări.
Astfel, concluzia cercetătorilor a fost că, în mod ironic, în multe cazuri efectul pe care îl au „produsele pe bază de plante” este taman invers celui scontat.
Industria despre care vorbim este una de miliarde de dolari, produsele comercializându-se în plafare din întreaga lume.
Lasă un comentariu