Insulina a dispărut din farmacii, iar bolnavii de diabet din România sunt în pericol. Este semnalul de alarmă tras de reprezentanţii Asociaţiilor pacienţilor cu diabet care au adresat o scrisoare deschisă guvernanților, prin care acuză că lipsa medicamentelor ar fi cauzată de aşa numitul „export paralel”. Aceștia le-au cerut aleșilor să intervină pentru a stopa această practică.
Cu alte cuvinte, insulina ar fi importată la un preţ mic, aşa cum a impus Ministerul Sănătăţii, şi exportată la un preţ mai mare, în alte state europene.
Reprezentanții asociațiilor pacienților care suferă de diabet spun că insulina a început să dispară din farmacii de la 1 iulie, atunci când Ministerul Sănătății a scăzut prețul medicamentelor.
Cu alte cuvinte, le-a impus producătorilor din străinătate să vândă insulină în România la un preț mult mai mic față de alte state europene. Autoritățile nu au restricționat, însă, exportul din țara noastră. Astfel, a apărut așa numitul „export paralel”.
Medicii spun că un pacient dependent de un anumit tip de insulină, care lipsește din farmacii, nu are alternative. Situația cea mai gravă este în județele din nordul și nord-estul țării.
Conform statisticilor, în România sunt 700.000 de pacienți cu diabet zaharat, însă în realitate numărul acestora ar putea să fie mult mai mare. Tratamentul cu insulină este decontat integral de stat.
Lasă un comentariu