Comisia Juridică şi cea pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor au dat aviz favorabil legii privind defăimarea socială, inițiată de Liviu Dragnea. Potrivit acesteia, cei care se fac vinovaţi de defăimare pe Facebook riscă amenzi uriașe.
Astfel, se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă defăimarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă aceasta vizează un grup de persoane sau o comunitate.
Legea defăimării prevede că persoana care se consideră vizată de defăimare socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sociale sau anularea situaţiei create prin discriminare.
Amenzile se aplică pentru orice fel de defăimare din spaţiul public, inclusiv în presă şi pe reţelele de socializare, cum ar fi Facebook-ul. Sancţiunile se vor aplica printr-o decizie a unui departament special creat în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), fără o decizie a unei instanțe.
Proiectul de lege vizează şi crearea în cadrul CNCD a Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane și Toleranţei, care are ca atribuţii să aplice sancţiunile contravenţionale persoanelor fizice şi juridice care discriminează social, să elaboreze ghiduri de bune practici în materie, să verifice implementarea măsurilor de promovare a demnităţii umane, dar şi să asigure asistenta de specialitate.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, iar legea urmează să intre în dezbaterea plenului.
Liberalii critică proiectul de lege iniţiat de Dragnea, susţinând că reprezintă un atentat la libertatea de expresie, şi anunţă că vor vota împotriva iniţiativei, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, precizând că nu a existat o consultare solidă cu societatea civilă şi o dezbarere reală pe această temă.
„PNL nu acceptă şi se opune cu vehemenţă demersului legislativ al PSD, prin care partidul-stat vrea să blocheze declaraţiile incomode din societate. Aşa cum în PSD pluralitatea de opinii este interzisă, Dragnea vrea să o ridice la rang de politică de stat. (…) Reprezentanţii PNL din Comisia juridică au votat împotriva acestui proiect, gest pe care parlamentarii liberali îl vor repeta, mâine, în plenul Camerei Deputaţilor. Considerăm că ‘Legea Dragnea’ reprezintă o revenire la practicile epocii comuniste şi trădează mentalitatea unui partid rămas tributar acestor practici când se pune botniţă presei şi libertăţii de exprimare a societăţii româneşti”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.
Lasă un comentariu