– Domnule primar, alegerile au trecut, urmeazã un nou mandat în fruntea comunei Vladimirescu. Cum caracterizaţi perioada campaniei şi precampaniei, care din exterior a pãrut una tensionatã?
Sunt dezamãgit de unele lucruri, mã aşteptam la mai multã înţelepciune, la mai multã educaţie. Campania electoralã nu poate fi o scuzã pentru anumite atacuri. Din pãcate, în ultimele patru luni, am fost ţinta unor atacuri la persoanã care au depãşit cu mult limitele bunului simţ. Mai mult, nu numai eu am fost atacat, ci şi familia mea… iar cetãţenii au fost induşi în eroare. Ar fi înţeles dacã eram criticat pentru ceea ce am fãcut sau n-am fãcut în calitate de primar, dar totul are o limitã pe care PSD a depãşit-o cu mult prea mult.
– A fost comună Vladimirescu o ţintã? Sau dumneavoastrã personal aţi fost ţinta?
E o problemã mai complexã. Ca un rãspuns simplu, am fost şi eu ţinta atacurilor, dar şi comuna. Şi o sã vã rãspund pentru fiecare punct în parte.
– Un fapt cert este cã Vladimirescu a fost un obiectiv special pentru PSD.
Actualul preşedinte al PSD Arad a fost de trei, patru ori în „turneu” electoral în comună noastrã, în timpul campaniei, însoţit de vreo 15 tineri care nu erau localnici în marea lor majoritate. Dupã pãrerea mea, au fost cointeresaţi sã facã o campanie agresivã, cu atacuri la o persoanã pe care nici mãcar nu o cunoşteau.
– Cointeresaţi?
Sunt convins cã erau cointeresaţi deoarece erau prea vehemenţi. Poate au fost cointeresaţi doctrinar, cã vedeţi câtã doctrinã au astãzi partidele politice…, poate în alt mod… dar s-au dovedit agresivi verbal, fapt cu care mulţi dintre cetãţenii noştri nu sunt de acord.
De ce au „plecat” nume grele din PSD Arad
– De ce este comună Vladimirescu atât de „interesantã”, atât de atractivã?
Sunt convins cã au fost şi sunt interese politice şi financiare în spatele campaniei. Politice, deoarece, probabil, am creat anumite supãrãri în PSD, nu doar prin plecarea mea, ci şi înainte, pentru cã nu am fost de acord cu modalitatea de lucru în respectivul partid, încã de acum 4-5 ani. Ulterior, faptul cã au mai plecat şi alţii din partid, ca şi deputatul Mãduţa, consilierul municipal Lupaş sau Corneliu Popi Morodan, primarul comunei Ghioroc, îmi demonstreazã cã am avut dreptate. Am enunţat doar 3 nume, dar sunt mult mai mulţi, în diferite poziţii politice şi administrative, care au plecat sau s-au retras. Apoi, cred cã sunt interese financiare deoarece în campanie şi mai ales în precampanie s-au bãgat mulţi bani. A apãrut un ziar în comunã, care în februarie şi în martie a ieşit cu o frecvenţã sãptãmânalã, pentru că în aprilie şi mai sã aparã de douã ori pe sãptãmânã. Un efort financiar apreciabil, care a fost însoţit şi de alte cheltuieli. Şi, atunci, mã întreb, de unde atâţia bani? Şi, mai ales, de ce? Dacã cineva sau câţiva sunt dispuşi sã cheltuiascã sume mari de bani, de undeva trebuie sã-şi recupereze aceşti bani. De aceea cred cã au fost interese financiare legate de alegeri. În plus, nu înţeleg încã ceva. Dacã PSD Arad a avut un asemenea potenţial, de ce nu şi-a canalizat eforturile pe municipiul Arad, o „ţintã” mult mai tentantã pentru orice partid. Dar, la Arad, PSD s-a dus ca mielul la tãiere, behãind rar şi încet. Şi asta spune multe…
Promisunea PSD: Salinã la Vladimirescu!?
– Ce alte aspecte v-au nemulţumit în acest „rãzboi” electoral?
L-a perceput că rãzboi doar contracandidatul meu PSD, care a uitat cã scopul principal al unor alegeri este că fiecare sã încerce sã aducã ceva în plus pentru oameni. Scopul contracandidaţilor mei a fost sã mã atace, nu sã vinã cu ceva concret. Promisiunile celorlalţi se bazau pe scãderea impozitelor, pe creşterea pensiilor, pe micşorarea preţului la gaz. Or, acestea nu pot fi fãcute de cãtre primar. Ba mai mult, am vãzut o promisiune care efectiv m-a fãcut sã râd: Cã se va construi o salinã în Vladimirescu, un bazin cu apã sãratã, de tratament. Pãi, e cam greu, aş zice. Unde sã se construiascã, din ce sursã de apã? Poate la Combinatul Chimic, dar acolo sunt alte substanţe, mai periculoase, nu apã sãratã. Am glumit puţin, dar astfel de promisiuni au fost împrãştiate prin Vladimirescu, în loc sã fie propuse alte lucruri, realiste, care pot fi realizate. Pe scurt, adversarii mei au apelat la tot felul de mijloace neortodoxe, ca sã nu spun altfel!, numai pentru a se instaura la Primãrie, numai pentru a pune mâna pe comunã. Pânã şi asta mi s-a reproşat, cã sunt prea bãtrân, cã echipa mea e îmbãtrânitã. Dar, dacã facem un calcul, consilierii PSD sunt mai „bãtrâni”, că medie de vârstã, cu vreo 8 luni, decât echipa mea.
– Mereu spuneţi „contracandidaţii mei” – interfaţă, fãrã a da nume. Vã feriţi sã daţi nume?
Nu, nu mã feresc, dar nu ştiu nici eu exact. Pe hârtie, contracandidatul meu principal a fost Francisc Kempf, din partea PSD. Dar, de fapt, nici nu sunt sigur cine a fost adversarul meu : domnul Cãprar, preotul Ardelean Oltean Ioan…, consilierul judeţean specialist în toate care tot a venit pe la Vladimirescu cu mult zgomot fãrã sã spunã nimic – şi al cãrui nume îmi scapã, ştiu doar cã a fugit de la ALDE pentru a mai prinde un mandat de consilier judeţean. Chiar nu ştiu exact cine a fost principalul adversar.
„Cum poate 0,5% sã fie mai important decât scorul PSD?”
– Nu e clar? Practic, scorul surprinzãtor al PSD Vladimirescu, deşi se ştie că reflecta munca dumneavoastră din PSD de ani, a fost preluat de Franţi Kempf.
Eu susţin în continuare cã Franţi Kempf a fost doar împins înainte, iar scorul pe care l-a luat s-a bazat pe multã dezinformare. Pãi, dacã Franţi era liderul PSD la Vladimirescu, de ce atunci când s-a propus viceprimarul, din partea PSD a fost propus preotul greco-catolic Ardelean Oltean Ioan… În comună Vladimirescu sunt 61 de enoriaşi greco-catolici, ceea ce înseamnã vreo 0,5%. Cum poate 0,5% sã fie mai important decât scorul PSD? Un mic amãnunt: Soţia preotului greco-catolic Ardelean a fost nici mai mult nici mai puţin decât şefa de cabinet a rãposatului domn deputat ţãrãnist Ion Raţiu. Cum a ajuns preotul greco-catolic Ardelean Oltean preot „roşu” nu ştiu? De aceea spuneam cã adevãraţii adversari, cei care au susţinut campania, politic şi, mai ales, financiar, sunt alţii care nu investeau bani dacă nu aveau deja clar conturate interese în comună. De aceea, în ciuda unei campanii urâte, pot sã spun cã am învins „baştanii cu banii”, cei care au dirijat din umbrã campania electoralã de la Vladimirescu.
„Aşa sã-mi ajute Dumnezeu” – Afarã din jurãmântul de consilier local al unui preot!?
– Când spuneaţi de mijloace neortodoxe, vã refereaţi la preotul greco-catolic Ardelean Oltean Ioan…?
Pot sã spun cã da. Încã o datã, cu tot respectul pentru enoriaşii greco-catolici, dar domnul preot mã surprinde de cele mai multe ori cu atitudinea dumnealui. Spre exemplu, la depunerea jurãmântului de cãtre noii consilieri, preotul Ardelean… a cerut expres că sintagma „Aşa sã-mi ajute Dumnezeu” sã fie scoasã (!!!) din conţinutul jurãmântului pe care urma ca el sã-l semneze. Cred cã Ion Raţiu s-a întors în mormânt. Nici acum nu înţeleg de ce o faţã bisericeascã are ceva împotriva acestui aspect. Mai ales o faţã bisericeascã! În plus, sã nu uitãm cã dumnealui s-a opus categoric unui proiect pentru construirea unei biserici ortodoxe în Vladimirescu. Proiectul, între timp, a fost aprobat, dar gestul rãmâne, cum rãmâne şi întrebarea: unde este toleranţa, unde este iubirea aproapelui?
Dar, una peste alta, eu sunt încã adeptul perceptului biblic: Întoarce şi celãlalt obraz. Ce-a fost, a trecut…
– Şi, ce veţi face în urmãtorii patru ani?
Acelaşi lucru pe care l-am fãcut de când sunt în administraţie. Voi continua proiectele începute, voi demara alte proiecte care sã fie în beneficiul oamenilor, voi continua sã fiu deschis pentru oricine vine la Primãrie. Dar, sunt curios ce vor face contracandidaţii mei. Îi aştept sã muncim împreunã pentru Vladmirescu, îi aştept sã vinã cu propuneri şi soluţii, îi aştept sã-şi îndeplineascã promisiunile din campanie. Timp de patru ani, cel puţin patru ani, sunt hotãrât sã demonstrez tuturor locuitorilor din Vladimirescu, Horia, Mândruloc şi Cicir cã eu îmi respect promisiunile. Iar promisiunile mele nu sunt doar electorale, sunt realiste şi posibile. Ele vor deveni realitate.
Foto: Arhiva
Care din ele ? Faptula ca la Horia, Manndruloc , Cicir se baga canalizare de 12 ani de zile, adica de doua mandate !
Penibil interviu.Despre ce vorbim ? Ce proiecte voi realiza , sau cum ma cert eu cu PSD si Kempf ?
Uneori e greu de inteles ca de la o anumita varsta chiar trebuie sa te retragi si sa lasi generatia tanara sa isi urmeze drumul.Cum sa ne dezvoltam cand inca mai conduc oameni cu mentalitate comunista …!
De trei bai Kempes . Nu Pre sti carte. Da aia nu esti bun de nimic.
interviu semnat de Teofil Gradinaru un slujbas al PNL. deci despre ce vorbim?