Și tu ții POSTUL Sfintei Marii? Ai mare grijă ce mănânci! Iată CE CONȚIN produsele aflate pe rafturile magazinelor!

Și tu ții POSTUL Sfintei Marii? Ai mare grijă ce mănânci! Iată CE CONȚIN produsele aflate pe rafturile magazinelor!

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România a realizat recent un studiu de piaţă referitor la conţinutul produselor vegetale consumate frecvent în perioada posturilor. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Au fost identificați 31 aditivi alimentari: E100– curcumină, E120 – carmin/coșenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu ,E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan, E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfații, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 – clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

Dintre aditivii alimentari identificați în produsele vegetale/de post analizate, unii sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate, printre care: curcumina (E100) – care este un colorant galben portocaliu, are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree, dar și carminul (E120) – un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

Totodată, au fost identificați aditivi alimentari care provoacă reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii (E200 – acid sorbic), dar și substanțe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). E316 – izoascorbat de sodiu poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E621 – monoglutamat de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

APC a achiziționat, în vederea realizării acestui studiu un număr de 35 de preparate și semipreparate aflate pe rafturile mai multor lanțuri de magazine. Este vorba despre produse Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia și Alpro Com Va.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.