Noua lege a adopţiei, care se aplică din data de 12 august, vine cu modificări importante pentru românii care vor să adopte un copil. Aceştia nu mai pot alege etnia copilului pe care doresc să-l ia acasă, aşa cum s-a întâmplat până în prezent. De asemenea, la un număr de cinci refuzuri, părinţii adoptatoi nu vor mai putea continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a prezentat o parte din schimbările pe care noua lege le aduce în privinţa adopţiei.
„În normele de aplicare a noii legi am introdus o procedură pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuţilor care au acum şansele cele mai mici de a fi adoptaţi, iar aici ne referim la cei care au vârsta peste şapte ani, cei cu handicap, cei care au un frate sau o soră în sistemul de îngrijire socială. Evaluarea familiei a fost reconsiderată, în sensul în care căutăm ca printre cei care vor să adopte să găsim viitori părinţi, testăm aşadar capacitatea de a fi un părinte potrivit, de aceea am eliminat etnia din criteriile de adopţie”, a precizat Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA.
„Adoptatorii care refuză de cinci ori procedura de potrivire practică, nu vor mai fi incluşi în alte potriviri până la finalizarea unui program de consiliere şi informare”, a precizat Gabriela Coman.
Programele de consiliere vor fi menite să îi ajute pe viitorii părinţi să identifice probleme care au dus la cele cinci refuzuri şi să aibă o altă perspectivă asupra procesului de adopţie şi a copiilor din centrele de plasament. La finalizarea programului de consiliere, părinţii adoptatori vor putea demara din nou paşii pentru a adopta un copil.
Pe de altă parte, va fi realizat un registru al copiilor greu adoptabili în care vor fi incluşi micuţii care, timp de nouă luni de când au fost declaraţi adoptabili, nu au fost integraţi într-o familie ori au fost respinşi de familia adoptatoare, precum şi cei care, în decursul a trei luni, nu au corespuns profilului niciunei familii adoptatoare.
Totodată, prin noua lege, perioada de valabilitate a certificatului de părinte adoptator a fost extinsă de la un an la doi, pentru a nu mai exista riscul ca acesta să expire înainte de încheierea procedurilor de adopţie. În plus, un copil odată declarat ,,adoptabil” va avea această calitate până la împlinirea vârstei de 14 ani.
Noile reglementări legale se vor aplica şi în cazul părinţilor care au intrat în acest proces înainte de elaborarea noii legi.
În România, sunt 57.581 copii în sistemul de îngrijire al statului, dintre care 3.250 sunt adoptabili.
Lasă un comentariu