Numărul de persoane care folosesc centrale individuale de apartament a crescut exponenţial în ultima perioadă, în detrimentul folosirii încălzirii centralizate. Un motiv ar fi acela că statul, respectiv autorităţile locale, nu asigură căldură atunci când populaţia are nevoie.
Centralele de apartament, însă, nu sunt o soluţie viabilă pe termen lung din cauza noxelor pe care acestea le emit şi a preţului gazului care ar putea să crească în viitor, potrivit specialiștilor.
„Centralele de apartament au fost răspunsul firesc al omului care nu doreşte să îngheţe pentru că autorităţile locale sunt incapabile. Oamenii au găsit această soluţie de moment, dar care din punctul meu de vedere nu poate fi o soluţie viabilă. În primul rând pentru că deocamdată nu monitorizăm şi nu ştim câtă poluare generează centralele de apartament şi care e riscul de îmbolnăvire a populaţiei. În al doilea rând, datorită interesului de chimizare a gazelor naturale din ţările dezvoltate industrial preţul gazelor naturale, chiar dacă acum nu creşte, va avea o altă evoluţie. Este un preţ speculativ care variază nejustificat economic, iar cei care se bazează pe gaz metan se vor trezi că nu vor putea acoperi cheltuielile energetice”, a declarat Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Si cum ar fi fost daca , ramaneam pe sistemul centralizat ,avand in vedere faptul ca in Transilvania majoritatea centralelor de cartier functionau tot pe gaze naturale ? Probabil vom trece pe energie electrica , alta solutie nu vom avea .
Ce grupuri de interese reprezintă acest funcționar al statului român?Dacă crește prețul gazului pentru microcentralele de apartament, oare nu va crește la fel și pentru centralele de termoficare supradimensionate și poluante?Iarăși povești pentru naivi.Marile centrale de termoficare conduse în mod incompetent de manageri și membri C A sunt surse de câștig nemeritat pentru cei enumerați mai sus și pentru partidele aflate la putere.Fenomenul merită o analiză mai amplă.