Hoţii obișnuiți să lucreze cu telefonul şi vorba bună au găsit o metodă ingenioasă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz.
Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei şi se face de regulă prin telefonul fix: persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective; uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat. În mod bizar, în cazurile de până acum nu au fost folosite drept momeală pentru părinţi şi fiicele. Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul. Popular, este numită metoda „Accidentul”.
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română vă recomandă:
- nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului;
- nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale;
- notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.
Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau
2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii.
Lasă un comentariu