Mii de soiuri de trandafiri, admirate în cel mai mare rozariu din ţară, de lângă Arad

Mii de soiuri de trandafiri, admirate în cel mai mare rozariu din ţară, de lângă Arad

Rozariul „Eutopia Gardens” Arad a găzduit, sâmbătă, „Sărbătoarea Trandafirului”, eveniment tradiţional ajuns la cea de a şaptea ediţie, organizat de Fundaţia „Eutopia Gardens”, a ing. Mihaela Buzatu, în parteneriat cu Consiliul Seniorilor din Timişoara şi cu Asociaţia „Amicii Rozelor” – Filiala Timişoara.

„Rozariul deţine peste 2000 de soiuri de trandafiri, fiind la ora actuală cea mai mare colecţie de trandafiri din România. El face parte din parcul dendrofloricol Eutopia Gardens, care va avea la final o suprafaţă de 25,5 de hectare, din care au fost amenajate până acum aproximativ 15 hectare. Atunci când amenajările vor ajunge la final, rozariul de la Arad va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deţinut în prezent de rozariul din Budateteny, Ungaria, care deţine circa 2.400 de soiuri”, a declarat Mihaela Buzatu.

În parc se găsesc peste 4000 de taxoni din toată lumea – în primul rând trandafiri din SUA, Canada, Anglia, Franţa, China ş.a.m.d., unele dintre soiuri fiind premiate cu aur la diferite expoziţii internaţionale, toate fiind deja adaptate la noi.

„În rozariul de lângă Mândruloc poate fi admirat şi unul dintre cei mai valoroşi trandafiri din lume, Eden Rose, ales la nivel mondial drept cel mai valoros, un trandafir de talie mare creat la începutul anilor ’80 de firma franceză Meilland. Clasificat de aceasta drept urcător, acest trandafir este prezentat de majoritatea vânzătorilor drept trandafir de parc. Floarea acestui trandafir are dimensiuni foarte mari si se spune ca ar avea aproape 100 de petale. Culoarea petalelor este alb- crem, cu vârfurile de culoare roz, culoarea păstrându-se excelent chiar şi la soare puternic. Parfumul lor este slab”, a precizat Mihaela Buzatu.

Ideea organizării acestei sărbători la Arad, la început de iunie, în plină inflorescenţă a trandafirilor, a apărut în urmă şapte ani, plecând de la proiectul „Cities of Roses”, lansat de municipalitatea din Portland, Oregon.

Participanţilor la Sărbătoarea Trandafirului din acest an le-a fost oferit un program artistic susţinut de elevi de la Liceul Pedagogic „Carmen Silva” şi de la Colegiul Economic, ambele din Timişoara, Corul „Tinereţe fără Bătrâneţe” a Asociaţiei Seniorilor din Timişoara. De asemenea, ing. Ioana Cadar şi Diana Răcean, asistent universitar, ambele din Cluj Napoca, au prezentat o paradă a modei sub titlul „Regina florilor, trandafirul – sursă de inspiraţie în designul vestimentar”, iar prof. univ. dr. Maria Cantor, de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, a vorbit despre Concepţii şi modalităţi de utilizare a plantelor ornamentale în arhitectura peisageră.

„Un mare semn de întrebare reprezintă pentru mine absenţa de la acest eveniment a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, cărora le-au fost trimise din timp invitaţii, în ciuda faptului că acest eveniment este, în opinia mea, unul cu caracter social. Tocmai din acest motiv, ţin să îi mulţumesc lui Adrian Ţolea, vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Arad, care a onorat cu prezenţa acest eveniment”, a punctat Mihaela Buzatu.

„Am ţinut să particip la acest eveniment la care, din păcate, sunt prezenţi un număr destul de mic de arădeni. Am aflat cu întârziere de această sărbătoare, motiv pentru care administraţia judeţeană nu a avut timp suficient pentru a se implica în organizarea ei. Promit însă că în anul viitor, ne vom alătura Fundaţiei Eutopia Gardens pentru a da amploarea cuvenită acestei sărbători a trandafirului”, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele Adrian Ţolea.

Parcul a fost înfiinţat în urmă cu aproximativ 13 ani, cu scopul de a furniza servicii şi informaţii, material dendro-floricol, mărfuri specifice amenajărilor şi întreţinerii spaţiilor ambientale exterioare, dar şi pentru a oferi arădenilor o oază de verdeaţă şi posibilitatea de a vedea colecţii de plante aidoma celor care pot fi văzute în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Sunt zone de trandafiri arbuşti englezeşti, de trandafiri botanici iar cine parcurge aleile parcului poate vedea evoluţia trandafirilor.

Rozariul se află se află la 10 km de municipiul Arad, pe partea dreaptă a drumului naţional DN 7 Arad – Deva, între localităţile Vladimirescu şi Mândruloc, fiind încă în curs de amenajare.

În traducere din limba greacă, „Eutopia” înseamnă loc frumos (eu = frumos, topos = loc), motivaţia alegerii acestui nume fiind determinată de amplasamentul acestei grădini, în apropierea localităţii arădene Mândruloc, care în grai ardelenesc are acelaşi înţeles. Locul este mărginit în vest de dealurile Ghiorocului, iar la sud de pădurile Vladimirescu şi râul Mureş.

  1. Lipsa popularizari acestor evenimente prin afise ,masmedia duce la ratarea lor. De regula aflam de ele la cateva zile dupa.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.