Consiliul Judeţean Arad găzduieşte, în perioada 22 – 23 iunie, cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului internaţional de etnologie, cu tema „Patrimoniu şi patrimonializare”.
Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad, reuneşte la Arad 27 de specialişti în domeniile etnologie – antropologie, care vor susţine, pe 2 secţiuni, comunicări ştiinţifice ce se înscriu în tematica simpozionului. Comunicările sunt urmate pe discuţii, care vor aduce un spor de informaţii şi clarificări legate de situaţia actuală a patrimoniului cultural material şi imaterial din România, Serbia şi Ungaria, modalităţile de conservare şi de promovare a patrimoniului imaterial aplicate în cele trei ţări, modalităţi de protecţie.
„Simpozionul ştiinţific de etnologie din acest an urmăreşte să facă cunoscut patrimoniul cultural euroregional, tezaurele culturale naţionale ale celor trei țări pentru o analiză comparativă şi să pună în discuţie modalităţile de patrimonializare a acestor valori în România, Serbia şi Ungaria. Cunoaşterea diferitelor categorii de patrimoniu va permite conservarea o patrimonializare corectă in situri, în expoziţii şi muzee sau în arhive sonore, video, fotografice” – spune etnologul Rodica Colta.
Simpozionului organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad face parte din activităţile specifice de conservare şi promovare a culturii tradiţionale desfăşurate de toate centrele judeţene omoloage din România, aceasta fiind o cerinţă naţională.
„Organizarea simpozionului se va face cu profesionalism şi seriozitate, în acest sens fiind invitaţi cercetători din instituţii de specialitate. Scopul dorit este acela de a implica, în urma participării la lucrări şi prin intermediul publicaţiei care va cuprinde referatele prezentate, instituţiile responsabile, fundaţiile şi asociaţiile culturale în inventarierea patrimoniului judeţului Arad, în vederea salvării lui de la distrugere” – încheie Rodica Colta.
Lasă un comentariu