Specialiștii în domeniu au descris-o încă de acum patru decenii, fără a ști cu exactitate dacă există cu adevărat! Astronomii au reuşit, însă, să descopere în Univers această ciudăţenie. Este vorba despre o grupare hibridă de stele.
Potrivit Fox News, fizicianul Tip Thorne şi experta în astronomie Anna Zytkow veneau în anul 1975 cu o teorie prin care susţineau că în Univers ar exista structuri care reprezintă o combinaţie de stele supermasive şi neutronice. Acestea nu ar fi decât rămăşiţele unor supernove care au explodat.
Astfel de structuri ipotetice au fost denumite „obiecte Thorne-Zytkow”, ele formându-se atunci când o stea supermasivă înghite o stea neutronică din apropierea ei, cea din urmă ajungând până în miezul stelei supermasive.
„Studierea acestor obiecte este captivantă deoarece reprezintă un model complet nou al felului în care interiorul stelelor poate funcţiona”, spune coordonatoarea studiului, Emily Levesque, care este de părere că în miezul stelelor sunt produse elemente chimice grele într-un mod diferit faţă de cel cunoscut. Lovesque şi colegii ei susţin acum că au găsit primul astfel de obiect cosmic, denumit HV 2112, el aflându-se în Norul Magelanic Mic. Acesta reprezintă o „galaxie pitică” aflată la 200.000 de ani-lumină de a noastră.
Pentru a studia lumina emisă de HV 2112, specialiştii au folosit un telescop de 6,5 metri din Chile (denumit Magellan Clay). Astronomii au observat că pe acest obiect ciudat se găsesc elemente precum rubidiul, litiul şi molibdenul, într-o cantitate mult mai mare decât pe stelele supermasive.
Totuşi, astronomii recunosc că se pot înşela în privinţa noii structuri şi e nevoie de mai multe informaţii privitoare la ea.
Foto: futuretimeline.net
Lasă un comentariu