România Curată a dat publicităţii lista societăţilor cu acţiuni la purtător. Între acestea figurează şi trei societăţi comerciale din Arad.
Conform publicației, asemenea societăți sunt ale unor „inițiați” și asupra lor planează suspiciunea că, prin faptul că ascund identitatea proprietarilor „de facto”, „reprezintă paravanul perfect pentru operațiuni ilegale”. Asta nu înseamnă, desigur, că toate aceste societăți încalcă legea.
„Întotdeauna în societățile democrate există sistemul de companii anonime și în Franța și în alte state și la noi aceste companii anonime s-au realizat prin acțiuni la purtător. Acțiunile la purtător sunt același tip de acțiuni, numai că sunt sub formă scriptică și caracteristica lor e că se transmit prin simplă tradițiune, adică din mână-n mână. Dacă eu am acțiunile în mână azi, atunci eu sunt proprietar. Dacă ți le dau ție peste 10 secunde, tu ești proprietar. Dacă ți le dă ție iar în mână, tu ești proprietar. Numai că există un singur moment al anului, foarte important și anume momentul adunării generale, când la momentul adunării generale trebuie să se prezinte proprietarul cu acțiunile lui, de regulă cu un sac de acțiuni. Trebuie verificate toate acțiunile și atunci apare în acte numele proprietarului din momentul respectiv. Cel care le-a cărat cu el. Deci cineva poate fi timp de 364 de zile pe an proprietar și doar timp de o zi să le predea altcuiva, care să se prezinte la AGA cu ele, ca proprietar, iar apoi să le reprimească din nou. Iar acel proprietar care se prezintă cu ele la ședința AGA, el e cel care decide în ziua respectivă la Adunarea Generală cum se dau dividendele și bineînțeles banii ajung teoretic la el. Asta e particularitatea. Ce se întâmplă în timpul anului, asta e cu totul altă poveste”, a declarat, sub acoporirea anonimatului, un fost ministru, în prezent consultant financiar, citat de România Curată.
Diferența dintre societăție cu acțiuni la purtător și cele offshore este dată de faptul că la acestea din urmă proprietarii sunt înregistrați.
De remarcat, că PNL a inițiat două proiecte de legi care prevăd interzicerea participării societăţilor cu acţiuni la purtător la licitaţiile cu bani publici, precum şi interzicerea acestora pe teritoriul României, lucru care ar putea crea însă probleme țării noastre, mergând până la declanșarea procedurii de infringement.
Potrivit Oficiului Registrului Comerțului, la Arad sunt înregistrate trei societăți cu acțiuni la purtător:
AGRO SIRENA S.A.
G & R GLOBALS PROMOTION S.A.
IMOBDA S.A.
Lasă un comentariu